Verdwijnt de Wienerschnitzel uit Oostenrijk?

Zell am Ziller Schnitzelparadis

Verdwijnt de Wienerschnitzel uit Oostenrijk? De Weense Horeca luidt de noodklok.

Inmiddels is door de enorme prijsstijgingen al bekend dat de wintersport duurder uit kan vallen dan dat we gewend waren. Door de hoge energieprijzen zullen de skipassen ook duurder worden is de prognose. Maar dit is niet het enige probleem.

Noodklok

Door de enorme prijsstijgingen en de daarbij “nieuwe zuinigheid” van de klanten heeft ook de Horeca het zwaar. Het is al zo erg dat ca. 35% van de eetgelegenheden in Wenen de schnitzel al van de kaart heeft gehaald. Zij luiden ook de noodklok. Veel restaurantbezoekers houden de hand wat meer op de knip dan voorheen, merkt branchevoorzitter Mario Pulker op. „Mensen komen, maar ze geven minder uit” aldus Pulker.

Apfelstrudel met vanilleeis

Alle prijzen gaan omhoog

Hoofd van de Bastei-Beisl Erwin Scheiflinger is woedend, “Als de energieprijzen in Wenen met 92 procent stijgen, dan heeft dat natuurlijk impact.” Hij heeft zes koelcellen die dag en nacht draaien en die ook veel elektriciteit verbruiken. En de typische Weense keuken met veel gefrituurd voedsel kost veel meer. ​​”Ze vragen een fortuin voor bakolie, hetzelfde voor vlees, en bier zal 10 procent duurder zijn. Binnenkort kost een grote bier 5 euro.

Door de stijging denkt Erwin Scheiflinger dat binnenkort er geen kalfsschnitzel meer in Wenen te verkrijgen is omdat het vlees gewoon een klein fortuin kost. Volgens Scheiflinger kan hij de prijsstijgingen niet helemaal begrijpen, stelt hij: “Normaal is maar één artikel duurder, maar nu schieten alle prijzen omhoog. Dat is ons grootste probleem.”

23 euro voor een schnitzel?

Nu kost een kalfschnitzel in het traditionele Weense restaurant Figlmüller al bijna €23,- en dat is al historisch duur. Een varkensschnitzel is wel iets goedkoper maar toch moet je hiervoor bijna €18,- voor neerleggen aldus Hans Figlmüller. “Momenteel zijn de inkoopprijzen voor voedingsmiddelen zoals zonnebloemolie drie keer hoger dan normaal. Kalfs- en varkensvlees stegen tussen de 30 en 40 procent en ook de energie is verdubbeld.” Dit leidt tot inflatie: “We kunnen niet alle kosten doorberekenen aan klanten, maar we moeten nu bijsturen.”

Wienerschnitzel

Lees ook: Liftpas wordt duurder dankzij energiecrisis

Bron: oe24.at

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...