Vergeten we ons niet in te smeren tegen de zon?


We kunnen vandaag weer kort zijn voor de komende dagen. Het is zonnig en dat blijft het zeker tot en met donderdag. Alle dagen lijken vrijwel op elkaar. In de ochtenden is soms wat mist nodig en vriest het licht. In de middag is het weer lente met erg hoge temperaturen en veel zon. Alleen donderdag zullen er wat hogere wolkenvelden overtrekken.


Het stabiele maar warme lenteweer danken we aan een warmbloedig hogedrukgebied boven Oostenrijk. Aan de flanken stroomt warme lucht helemaal uit de Sahel naar Oostenrijk. Maar door het mooie weer zou je haast vergeten om in je in te smeren met zonnebrandcrème. De zon begint alweer erg krachtig te worden.


De laatste dagen zien we dat de UV index alweer snel toeneemt. Momenteel hebben we alweer UV index 3 en dat betekent dat de huid al binnen 30 minuten kan verbranden. Daarbij vergeet men ook nog eens dat het in een besneeuwd landschap sneller gaat dan in een onbesneeuwd landschap. Dit komt omdat sneeuw zonlicht reflecteert, ook wel het albedo effect genoemd.


Vooral tussen 11:00 en 13:00 uur is de kans op verbranden het groots. Smeer dus goed in om niet te verbranden!


Vrijdag hoeven we ons in ieder geval niet in te smeren. Dat is komende week de minst mooie dag. Het is dan bewolkt en vooral in de ochtend kan het eventjes regenen. Boven de 1400 meter valt er voornamelijk wat sneeuw. Geen grote hoeveelheden. Hierna keert het mooie en milde weer weer terug. Zaterdag tot en met dinsdag moeten we ons waarschijnlijk weer smeren tegen de zon.

Maart roert zijn staart, terugkeer winter?

Maart gaat waarschijnlijk uit een heel ander vaatje tappen. Al op de eerste dag gaat het waarschijnlijk anders worden. We krijgen weer Noordelijkere stromingen. Gevolg: terugkeer van kou en ook de sneeuwbuien.


Zou het echt, rond 5 maart sneeuwbuien tot in de Nederland? Het is moeilijk voor te stellen. Gisteren nog werd het in Nederland 18 graden!

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...