Verplichte vaccinatie in Oostenrijk gaat zo goed als door!

Hinterglemm Kaiserwetter topfoto

Verplichte vaccinatie in Oostenrijk gaat zo goed als door!

We brengen jullie nog even op de hoogte wat er in Oostenrijk speelt. Voor de mensen met een “Haupt- oder Nebenwohnsitz” gaan deze maatregelen gelden. Neben-wohnsitz zou kunnen betekenen dat toch ook Nederlandse vakantiegangers hier aan zouden moeten voldoen als zij een onderkomen hebben in Oostenrijk.

De invoering van de verplichte vaccinatie in Oostenrijk (voor de Oostenrijkers) staat zo goed als vast. Donderdag keurde een grote meerderheid van de parlementsleden de overeenkomstige wet goed in de Nationale Raad. De goedkeuring door de Federale Raad wordt als een formaliteit beschouwd. Aan het besluit in de Nationale Raad ging een emotioneel debat vooraf.

Bij de stemming stemden 137 voor verplichte CoV-vaccinatie en slechts 33 tegen. 13 parlementsleden bleven weg van de stemming. De ÖVP was het unaniem eens. Enigszins verrassend was er een dissident in de Groenen. Kamerlid Ewa Ernst-Dziedzic bleef weg van de vergadering omdat ze niet met het wetsvoorstel wilde instemmen.

Boete tot 3.600 euro

Om de wet in werking te laten treden, moet de Bundesrat deze nog goedkeuren (3 februari). De regeringspartijen hebben de meerderheid in deze kamer, verwacht wordt dat dit geen probleem meer is. Dit gaat worden uitgevoerd.

Het wetsvoorstel over verplichte vaccinaties bepaalt dat vaccinaties vanaf februari verplicht zijn voor alle personen ouder dan 18 jaar die hun hoofd- of tweede verblijfplaats in Oostenrijk hebben. Een eerste fase zonder boetes staat gepland tot half maart.

Daarna kunnen de boetes oplopen tot 3.600 euro, een vervangende gevangenisstraf is uitdrukkelijk uitgesloten. Alleen zwangere vrouwen en mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd, evenals degenen die zijn hersteld, zijn voor een periode van zes maanden vrijgesteld van de vaccinatieplicht.

Stimulerings- en beloningssysteem

De regering had ’s ochtends met de SPÖ een stimulerings- en beloningspakket afgesproken om de vaccinatiegraad, die gepaard gaat met de vaccinatieplicht, te verhogen. Voor degene die zich laten vaccineren is er wat te winnen. Vouchers ter waarde van 500 euro zijn te winnen zijn. 1 op de 10 pesonen zou een kans hebben  om te winnen. De loterij zou starten op 15 maart, zei kanselier Karl Nehammer (ÖVP).

Ook moet er een financiële stimuleringsregeling komen voor de gemeenten. Bij een vaccinatiegraad van 80 procent wordt een basisbedrag van in totaal 75 miljoen euro uitgekeerd, bij 85 procent 150 miljoen euro en bij 90 procent 300 miljoen euro. Nehammer zei dat het pakket bedoeld is als beloning voor degenen die al zijn gevaccineerd.

Lockdown verlengd voor niet-gevaccineerde

Tegelijkertijd werd in de Nationale Raad de huidige Covid-regeling verlengd en  daarmee de lockdown voor niet-gevaccineerde. Alleen de ÖVP en de Groenen waren het op dit punt eens, de SPÖ verwierp de verlenging. Thuistesten zijn opnieuw goedgekeurd als 3-G-proof. Wenen en NiederÖsterreich willen de PCR test inzetten.

Bron: ORF

Kaprun Kitzsteinhorn vlag

Corona Reiscertificaat

Turner Banner

Sölden Grote banner Heart beat of the Alps 21-22

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht