Verplichte vaccinatie wordt uitgesteld

Vaccinatie locatie Wörgl

Verplichte vaccinatie wordt uitgesteld. Dit melden ORF en OE24 de technische uitvoering door ELGA GmbH en partners zou nog niet mogelijk zijn.

Onderstaand bericht is hoe Oostenrijk er in zit mbt de mensen die in Oostenrijk wonen.

Dit betekent dat de verplichting een maand voor invoering uitgesteld wordt. Volgens ELGA GmbH zal de technische uitvoering van de maatregel op zijn vroegst in april mogelijk zijn. In een verklaring zegt het bedrijf dat zij niet werden geraadpleegd tijdens de voorbereiding van het wetsontwerp. Daarom zijn er “wijzigingen nodig met betrekking tot de technische uitvoering van de registratie van uitzonderingen in het nationale vaccinatieregister en de noodzakelijke uitvoeringstermijnen”.

Dubbel gênant

ELGA en partners hebben tot ten minste 1 april 2022 nodig voor technische implementatie van de verplichte vaccinatie via het Rijksvaccinatieregister”, staat in het deskundigenoordeel letterlijk. Bovendien konden de beperking en dergelijke niet worden doorgevoerd.  De brief in handen van OE24 is dubbel gênant voor de regering. ook omdat ELGA  “niet is geraadpleegd bij het opstellen van het huidige beoordelingsconcept”.

“bureaucratische lockdown”

Er is ook kritiek van de privacybeschermers, ARGE Daten ziet in hun verklaring “verschillende taboe-inbreuken”. Een van de punten van kritiek is dat het wetsvoorstel een soort sleepnetfouillering zou invoeren. Het vermoeden van onschuld zou worden omgedraaid in het vermoeden van schuld. Voor ARGE Daten is verplichte medische interventie in principe mogelijk, maar de wet dreigt een “bureaucratische lockdown”, want: “Het ontwerp op een strafblad is arbitrair en doorgeschoten. Er kan niet worden verwacht dat het enige significante invloed heeft op de pandemie en het is in strijd met de grondrechten, met name de eerbiediging van het privé- en gezinsleven”.

Naast de dreiging van het opleggen van administratieve sancties” vreest de Daten-NGO ook de de-individualisering van de medische zorg. Ook is er kritiek op de geautomatiseerde uitvaardiging van straffen zonder individueel onderzoek naar de feitelijke strafwaardigheid. Bovendien gaat het ontwerp uit van “arbitraire veronderstellingen”, aldus het deskundigenadvies. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de dynamisch veranderende stand van de kennis.

Universiteiten voorstander

In de academische sector daarentegen worden geen problemen met de plannen van de regering gezien. De Oostenrijkse conferentie van universiteiten (uniko) is unaniem voorstander van de invoering van verplichte vaccinatie. “Dit is de enige manier om de hoge vaccinatiegraad te bereiken die uit wetenschappelijk oogpunt noodzakelijk is”, aldus de deskundigen in hun advies. Gezien de ernst van de inbreuk op het rechtssysteem roept uniko op “de verplichte vaccinatie consequent in alle rechtsgebieden te verankeren, in overeenstemming met de grondwet”.

De verklaring van het Instituut voor ethiek en recht in de geneeskunde van de Universiteit van Wenen is vergelijkbaar. “Vanuit het standpunt van de IERM is er geen kritiek op het plan voor een federale wet inzake verplichte vaccinatie tegen COVID-19, voor zover dit vereist is als laatste redmiddel om het gevaar van de pandemie voor de volksgezondheid af te wenden,” luidt de korte verklaring eenvoudig, en vervolgt: “Veeleer moet, ook vanuit ethisch oogpunt, het legitieme beschermingsdoel van de instandhouding van een functionerend gezondheidssysteem als recht van de gehele bevolking worden goedgekeurd.”

Bron: OEM24, ORF

Lees ook onze liveblog.

Corona Reiscertificaat

In2sportbrands Winter banner Groot

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...