Verscherpte grenscontroles en maatregelen in Tirol, ook liften NIEUWS

SkiWelt FANtastisch Oostenrijk Skipak

Verscherpte grenscontroles en maatregelen in Tirol, ook liften NIEUWS

De deelstaat Tirol heeft maandagochtend een actieplan gepresenteerd waarmee de verspreiding van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus moet worden ingeperkt. Dit omvat verbeterde controles van de bestaande maatregelen, uitgebreide PCR-tests en, in de toekomst, alleen skiën als een negatieve antigeentest wordt gepresenteerd. De situatie moet dagelijks worden geëvalueerd.

Het dagenlange getouwtrek tussen de deelstaat Tirol en de federale overheid over mogelijk aangescherpte maatregelen als gevolg van de Zuid-Afrikaanse mutaties eindigde maandag met een compromis: de federale overheid gaf een reiswaarschuwing voor Tirol. Daarnaast is afgesproken dat iedereen die de afgelopen twee weken in Tirol is geweest, moet worden getest.

De Tirolse gouverneur Günther Platter (ÖVP) was niet bepaald blij met de term reiswaarschuwing. De oproep van de regering voor “algemene mobiliteitsbeperkingen” is correct, maar de aanduiding reiswaarschuwing binnen Oostenrijk is “fout”, zei Platter in een verklaring.

Tirol presenteert eigen pakket aan maatregelen

De deelstaat Tirol heeft maandagochtend zelf een pakket van maatregelen samengesteld. Dit omvat bijvoorbeeld een oproep aan de bevolking voor algemene beperkte mobiliteit, het voorschrijven van negatieve antigeentests voor het gebruik van de liften (bergbahnen), evenals een uitgebreide PCR-test in districten met een hoge incidentie van zeven dagen. Dit getal dient onder de 50 te komen maar deze hangt gemiddeld voor Oostenrijk rond de 100.

Corona Cijfers 8 feb 2021

Britse en Zuid Afrikaanse variant

“De huidige situatie in Tirol is opgedeeld in twee delen: Enerzijds daalt het aantal besmettingen momenteel, wat betekent dat Tirol momenteel beter is dan het Oostenrijkse gemiddelde met de 7-daagse incidentie. Aan de andere kant worden we in heel Oostenrijk geconfronteerd met een toenemend aantal gevallen van mutatie. De Britse mutatievariant verspreidt zich momenteel in het oosten van Oostenrijk, terwijl het hier in Tirol vooral om Zuid-Afrikaanse mutatiegevallen gaat ”, aldus Platter.

De maatregelen in één oogopslag:

  1. Strenge controle aan de grenzen op de nieuwe, aangescherpte regels (dit zijn de bestaande registratie en negatieve PCR test)
  2. Verscherpte controles op naleving van Covid-maatregelen, zoals mondmaskers, afstandsregels en uitgangsbeperkingen (tussen 20 – 06 uur) door de politie. Daarnaast worden ook de mensen die een 2e woning gecontroleerd.
  3. Intensivering van beschermende maatregelen voor bejaarden- en verpleeghuizen
  4. Als een besmetting wordt vermoed dan kan deze zich vrijtesten na een negatieve PCR test
  5. Er dient meer informatie gegeven te worden over de Zuid Afrikaanse mutatie.
  6. Mobiliteit moet in heel Oostenrijk zoveel mogelijk worden beperkt, blijf dus thuis als je niet weg hoeft
  7. In regio’s met een hoge incidentie van 7 dagen dienen uitgebreide PCR-tests te worden aangeboden.
  8. Bij skiliften een negatieve test kunnen aanbieden voor het betreden van de skiliften
  9. Dagelijkse evaluatie en voortdurende coördinatie van de situatie tussen de regering en het Bundesland..

Maar, wij vroegen ons ook af hoe die negatieve test nu gaat werken bij de bergbahnen?

Voorlopig geen negatieve coronatest voor kabelbanen

De overheid maakte bekend dat het gebruik van de kabelbanen in de toekomst gekoppeld moet worden aan een negatieve coronatest. Op dit moment wordt onderzocht hoe deze wens kan worden gerealiseerd. Totdat het resultaat van deze juridische verduidelijking beschikbaar is, gelden de voorgaande bepalingen: het dragen van een FFP2-masker in de kabelbanen en het aanhouden van de voorgeschreven minimumafstanden.

“Er is momenteel geen verplichting voor een negatieve coronatest tot juridische opheldering. In ieder geval zal de bevolking tijdig worden geïnformeerd ”, aldus de verklaring van de staat.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...