Verse sneeuw onderweg naar Oostenrijk

Goed nieuws! De komende dagen mogen we ons verheugen op een dik pak verse sneeuw in Oostenrijk! En dat is wel hard nodig. De laatste week waren de pistes volgens berichten goed, maar eerlijk is eerlijk het is niet wat je verwacht van februari. Veel dalen zijn alweer groen of worden snel groen. Daarnaast zijn veel pistes pappig en onder de 1500 meter soms sneeuwarm.

Schoppernau (850m, Vorarlberg) gistermiddag. Het lijkt wel April.

Ja dit zijn niet de beelden die je graag wilt zien als je gaat wintersporten. Maar verse sneeuw is onderweg…
Vandaag starten we nog goed, het is droog en her en der kan de zon nog eventjes schijnen. Toch ontstaan in de loop van de ochtend stapelwolken welke lokaal kunnen uitgroeien tot een kort buitje. Verder is het zacht en staat er in de bergen een stormachtige zuidwestenwind. De temperatuur loopt op naar 10 tot 17 graden, op 2000 meter is het 3 graden.

Vanmiddag 13:00 uur (12UTC), vanuit Duitsland volgt een koufront. Achter het koufront ligt koude maar vochtige lucht klaar.

Uiteindelijk wordt vanmiddag de bewolking dikker en aan het eind van de middag volgt vanuit Duitsland lichte regen en sneeuw. Bij aanvang ligt de sneeuwgrens op 2000 meter, zakt later vanavond geleidelijk naar 1100 meter. In de meeste dalen regent het dus ook vanavond. Komende nacht volgen achter het koufront enkele pittige sneeuwbuien. De sneeuwgrens zakt geleidelijk naar dal niveau.

Achter het koufront volgen vannacht en morgen sneeuwbuien

Morgen zijn er grote regionale verschillen, in onder andere Vorarlberg sneeuwt het vrijwel de hele dag door. Idem voor Salburg en de Hochkonig regio. Elders vallen er losse sneeuwbuien met tussendoor ook opklaringen. Morgenmiddag hebben de droge periode bijvoorbeeld de overhand in Tirol terwijl het in Vorarlberg blijft door sneeuwen.

Dit is mooi zichtbaar in de accumulatie, in Vorarlberg en Salzburg valt een dik pak terwijl Tirol nog niet echt lekker meedoet. In totaal valt er 5 tot 20 centimeter sneeuw.

Donderdagochtend is het lange tijd droog. Een goed moment om van de verse sneeuw op de pistes te genieten. Echter de bewolking wordt al wel snel dikker en in de loop van de middag volgt vanuit Zwitserland intensieve sneeuwval. Het betreft een storing met het occlussiepunt min of meer trekkend over Vorarlberg en Tirol. Hierdoor kon wel eens een dik pak vallen!


Tot vrijdagochtend valt er in onder andere Vorarlberg ruim een halve meter poeder! Ook Tirol lijkt aardig mee te komen met veelal 15 tot 30 cenimeter. In Karinthië en Salzburg valt 20 tot 40 centimeter.

Vanaf vrijdagmiddag is het eventjes bijkomen van de sneeuw. Op zaterdag gaat de zon weer schijnen en kunnen we genieten.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht