Zaterdag verse sneeuw in het westen


Zaterdag verse sneeuw in het westen

Zaterdag wordt er weer verse sneeuw in vooral het westen van Oostenrijk verwacht. Maar nu is dat nog niet zover. We hebben vandaag net als gisteren te maken met een lichte föhn. Hierboven zien we ook typische föhnwolken. Vandaag schijnt de zon wel uitbundiger en zullen er minder lenticularis wolken ontstaan. Daarbij is het opnieuw aan de zachte kant, in de grote steden Salzburg en Innsbruck kan het zelfs 18 graden worden. Op 2500 meter dooit het enkele graden.


Morgen luwt de föhn tijdelijk maar blijft het flink zonnig. In sommige dalen is tijdens de nachtperiode opnieuw mist of nevel ontstaan. Dit hardnekkige ochtendgrijs kan opnieuw moeite hebben met oplossen. Daarbij ligt de vorstgrens rond de 2400 meter, een fractie lager dan de voorgaande dagen. Richting het westen schijnt de zon het uitbundigst, in het oosten zijn enkele sluierwolken mogelijk.


Zaterdag nadert een lagedrukgebied vanuit het noordwesten richting het Alpengebied. Helaas trekt het lagedrukgebied niet super vriendelijk voor Oostenrijk, want de meest sneeuw wordt vooral in het westen van de Alpen verwacht. Met name Zwitserland kan zich opmaken voor de nodige verse centimeters. Toch krijgt een deel van Oostenrijk nog wat mee van deze sneeuwval.

In de ochtend is het nog overal droog maar tijdens de middag begint het te sneeuwen en regen vanuit het westen. De neerslag zal zich uitbreiden tot ongeveer de lijn Salzburg-Villach. Ten oosten blijft het droog en bewolkt maar in het westen valt neerslag. Gedurende de middag zakt de sneeuwgrens naar 1600 meter waardoor het in de dalen blijft regenen. Hogerop valt veelal 5 tot 15 centimeter sneeuw, de meeste sneeuw in het westen van Tirol.

Vanaf zondag is de prognose nog wat onzeker. Hogedrukgebieden zullen het weerbeeld bepalen, maar of het kouder wordt is nog even de vraag.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...