Verse sneeuw zorgt voor opfrisser in Oostenrijk

Verse sneeuw zorgt voor opfrisser. Want vandaag en morgen gaat er een heerlijke verse laag sneeuw vallen. Gisteren was het nog Kaiserwetter. Eric was in Saalbach – Hinterglemm – Leogang – Fieberbrunn. En zo te zien had hij het wederom erg zwaar. Maar vandaag en morgen komt er een storing over. Eerder deze week werd er nog een dikke laag sneeuw berekend, helaas is dat een beetje gedecimeerd.

Het komt door de aanwezigheid van een hardnekkig hogedrukgebied dat al dagen z’n zetel boven de Alpen heeft genomen en van geen wijken weet. Daardoor wordt de neerslag enorm onderdrukt. Toch weet een storing dwars door het hogedrukgebied te koersen en als zodanig er een verse laag sneeuw uit te persen. Tevens neemt de storing een zak met koude lucht mee op de bagagedrager waardoor de sneeuwgrens lekker laag ligt.

Het koufront zijn de overblijfselen van lagedrukgebied Heike dat reeds is weggedrukt richting het noorden van Noorwegen. Maar de neerslag is overgebleven en het front koerst dus dwars door het hogedrukgebied.

Vandaag zal er dus op veel plaatsen een verse laag sneeuw vallen. De hoeveelheden variëren een beetje van dal tot dal. De stuwingsgebieden, de zogenaamde Staulagen, zullen meer sneeuw afvangen dan de dalen die meer oost-west gesitueerd zijn. Neerslag blijft een van de lastigste parameters. Een weermodel kan wellicht 20 centimeter berekenen maar dat kan positief naar boven worden afgerond zodra de neerslag erin komt maar ook negatief naar beneden worden bijgesteld omdat de Alpen nu eenmaal te maken hebben met een microklimaat. Het ene dal is het andere niet en de dorpen liggen natuurlijk op verschillende hoogten. 20 centimeter in Saalbach hoeft geen 20 centimeter te betekenen in Flachau.

En er is niet alleen kans op sneeuw maar ook zeker kans op ijsregen. IJzel is het niet want dat ontstaat op het moment dat de regen op een koude ondergrond valt. En dat is nu niet het geval. De koude bovenlucht vliegt er enorm snel in. Op dat moment kan er onderkoelde regen vallen. Hierdoor kan het in delen van Salzburgerland, Steiermark en Oberösterreich glad worden op de weg. De gladheid kan zich door sneeuw ook uitbreiden richting Tirol. Alleen het zuiden blijft gevrijwaard van neerslag. Als daar neerslag valt dan is dat onder de 1400 meter regen. Daar steekt in de middag dan ook een zwakke noordföhn op die de meeste wolken doet oplossen.

Het noorden daarentegen zal boven de 800 meter sneeuw zien. De koude lucht hangt als het ware aan de noordkant van de Alpenboog met een scherpe grens van west naar oost.

En zondag is er in het noorden nog steeds kans op een sneeuwbui of wat lichte stuwing waardoor het hier en daar een beetje uitsneeuwd. De sneeuwgrens ligt dan ook een fractie lager rond de 500 meter. De frisse noordoosten wind neemt zondag wel iets toe. Grote hoeveeleden zullen niet meer naar beneden komen omdat een nieuw hogedrukgebied zich opdringt richting centraal Europa. En jawel, de dikke bips van het hoog komt wederom zo goed als recht boven de Alpen te liggen in de loop van de week.

Al met al zal er vandaag en morgen zo’n 15 tot 25 cm sneeuw neerdalen. In het westen iets meer dan in het oosten en in de staulagen meer dan in de lagere delen. Meer dan een broodnodige opfrisser kunnen we het niet noemen. En na zondag…..

….. keert het Kaiserwetter weer terug. Man man, als je de komende week op wintersport bent dan ben je spekkoper hoor. Er raad eens wie er komende donderdag in Filzmoos zit? Een krachtig hogedrukgbied zorgt de komende week wederom voor FANtastisch weer. Het wordt wel iets zachter maar met de verse laag sneeuw in het weekend mag dat de pret niet drukken.

Zoals gezegd, geen wolkje aan de lucht. Nou ja, dit kaaartje is wel een beetje cherry picking want vanaf het zuiden kan er wel degelijk wat hoge bewolking over waaien op woensdag en donderdag. Maar de zon prikt daar makkelijk doorheen. De trend is zonnig en daar gaan we voor!

Als laatste de pluim, prikpunt Innsbruck. Ik heb de pluim een beetje vertaald met wat woordjes en een symbool. Vandaag en morgen dus wat sneeuw. Daarna oplopende temperaturen en van maandag tot en met vrijdag zonnig winterweer. En daarna? …. dat zien we komende week wel weer! Aanstaande donderdag mag ik ook weer naar het mooie Oostenrijk. In Filzmoos begint morgen de vermaarde Ballonweek. Zonnebrand, helm, jas en handschoenen zijn alvast ingepakt.

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht