Versoepelingen Oostenrijk per 1 juli 2021

Zell am See Topfoto

Zell am See mooie plek om snel weer te bezoeken.

Versoepelingen Oostenrijk per 1 juli 2021

De volgende stap terug naar normaal per 1 juli 2021. Dit als gevolg van de steeds beter wordende goede cijfers van de afgelopen weken.

Oostenrijk neemt op 1 juli een grote stap richting normaal waarbij de regering verregaande versoepelingen heeft aangekondigd, wat nog wel blijft is de 3G-regel (Getest, Gevaccineerd, Genezen). Ook zal het dragen van een Mond-neus-masker compleet vervallen, echter is hier wel een maar aan. In sommige gevallen is het dragen van een mond en neusbescherming nog wel verplicht.

Vanaf 22 juli zullen alle beperkingen vervallen behalve de 3G-regel dan vervalt ook de registratieverplichting in de horeca.

Versoepelingen per 1 juli

 • “3Gg regel” zoals voorheen blijft voorlopig.
 • Geen contactbeperkingen meer (momenteel binnen max. 8 personen + kinderen; buiten max. 16 personen + kinderen).
 • Geen minimumafstanden meer tussen personen (momenteel 1 meter).
 • Verplichte tests voor kinderen vanaf de leeftijd van twaalf jaar (momenteel vanaf de leeftijd van tien jaar).
 • Geen verplichte FFP-2 maskers meer, behalve in ziekenhuizen en zorginstellingen. Terugkeer naar mond en neus bescherming in veel gebieden.
 • Verplichte MNS (Mond-neus-masker) overal waar geen 3G-bewijs vereist is (detailhandel, openbaar vervoer, enz.).
 • Geen vierkante meter-regels meer in klantenruimten (momenteel 10m² per klant in gesloten ruimten).
 • Bruiloften/feestjes weer mogelijk zonder beperkingen.
 • De sluitingstijd zal volledig worden afgeschaft (momenteel 24 uur).
 • Clubs en discotheken mogen weer open, voorlopig met een bezettingsgraad van maximaal 75%.
 • Grote evenementen mogelijk zonder beperkingen (momenteel met toegewezen ruimten max. 1500 personen binnen en 3000 buiten).

corona oostenrijk laatste 7 dagen

3G-regel

De nieuwe versoepelingen zijn een grote stap naar het normale leven tot 22 juli blijven nog wel een aantal maatregelen van kracht zo ook de 3G-regel en het testen

De 3G-regel houdt dus in dat een persoon getest, genezen of gevaccineerd moet zijn, in Oostenrijk zijn de onderstaande testen geldig.

 • Antigeen-zelftest: deze is 24 uur geldig
 • Antigeentest door erkende instantie: 48 uur geldig
 • PCR test: 72 uur geldig
 • Point-of-sale-tests: voor eenmalige toegang tot sportfaciliteiten, bedrijfsruimten, restaurants, hotels of een evenement completeren het dienstenpakket.

Mensen die hersteld zijn van een infectie zijn tot zes maanden na het einde van de infectie vrijgesteld van testen. Bewijs omvat bijvoorbeeld een verklaring of een medische bevestiging dat een infectie is bevestigd door moleculaire biologie. Bewijs van neutraliserende antilichamen geldt gedurende drie maanden vanaf het moment van de test.

Alleen vaccins die goedgekeurd zijn door de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt ook als bewijs beschouwd. De eerste vaccinatie is geldig vanaf de 22e dag na de eerste vaccinatie voor maximaal drie maanden vanaf het moment van vaccinatie. De tweede vaccinatie verlengt de geldigheidsperiode met nog eens zes maanden. Vaccins waarvoor slechts één vaccinatie bedoeld is (bijvoorbeeld van Johnson & Johnson/ Jansen) zijn geldig vanaf de 22e dag na vaccinatie gedurende in totaal negen maanden vanaf de dag van vaccinatie. Voor degenen die hersteld zijn en eerder zijn gevaccineerd, is de vaccinatie negen maanden geldig vanaf het moment van vaccinatie.

Horeca

Ook de gastronomie krijgt vanaf 1 juli te maken met nieuwe versoepelingen zo vervalt de avondklok. Het enige dat tot 22 juli blijft is de registratie en de 3G-regel. Ook in hotels en andere accommodaties worden de regels versoepeld, de 3G-regel blijft bestaan bij inchecken maar in de restaurants en wellness in het verblijf gelden dezelfde regels als in de gastronomie.

De versoepelingen zijn.

 • Geen beperkingen meer op de groepsgrootte in zowel binnen- als buitenruimtes.
 • De minimale afstand van momenteel 1 meter valt.
 • Er is geen maskervereiste meer, ook niet als je binnenshuis rondloopt.
 • In clubs en discotheken geldt in eerste instantie een capaciteitsbeperking van 75 procent voor drie weken. Vanaf 22 juli zijn er geen beperkingen meer.

Winkels en diensten

Ook hier blijft de 3g-regel van kracht maar vervalt de FFP2-maskerplicht, echter moet men wel tot 22 juli een mond- en neusbescherming dragen. Vanaf 22 juli is het dragen van een masker niet meer verplicht behalve daar waar dagelijkse goederen worden verkocht zoals levensmiddelen. Voor diensten waar lichamelijk contact is blijft de 3G-regel van kracht maar vervalt de maskerplicht compleet.

Diensten met direct klantcontact (bijv. advies bij de bank), waarvoor geen 3G-regel is voorzien, mogen slechts door een aantal personen tegelijk worden gebruikt als absoluut noodzakelijk is. Ook hier geldt mond-neus bescherming in plaats van FFP2.

Bejaarden- en verpleegtehuizen en ziekenhuizen

Ook hier blijft de 3G-regel van kracht en ook het dragen van een FFP2 masker.

Evenementen en vergaderingen

Ook hier versoepelingen waardoor meer mag en we meer richting normaal gaan.

 • Grote evenementen ook weer mogelijk zonder maximum.
 • Geen verplichte maskers meer – zelfs niet binnenshuis.
 • Eten en drinken mogen onbeperkt worden geserveerd.
 • Zowel zit- als staanplaatsen mogelijk.
 • Meldingsplicht vanaf 100 gasten, vergunningsplicht vanaf 500.
 • Voor musea en galeries zonder 3G-verplichting gelden dezelfde regels als in de handel.
 • Muziek- en theaterrepetities met 3G-bewijs maar zonder maskerverplichting, afstand of vierkante meter regels.

Sport en recreatie

Ook hier geldt dat de 3G-regel overige regels zijn zoals die gelden bij evenementen.

Reizen

Om Oostenrijk binnen te komen is een 3G-bewijs nodig, mensen uit risicogebieden wordt betreft de quarantaine gekeken naar de lijst van het Robert Koch Instituut. Voor gevaccineerde, herstelde of geteste personen uit de landen op deze lijst is er geen quarantaineverplichting meer.

Sinds 10 juni is de zogenaamde “Pre Travel Clearance” (let op: de registratie vóór binnenkomst in Oostenrijk) alleen nog nodig voor gebieden met een hoge incidentie en virusvarianten, busreizen zijn weer toegestaan in volgeladen voertuigen (mits de 3G-regels worden nageleefd). Vanaf 1 juli komt het groene paspoort voor reizen binnen de EU. Details hierover zijn nog niet bekend.

Lees ook onze liveblog.

Bron: tt.com

Hintersteiner See FANtastisch Oostenrijk Herfst

Bovenstaande hoodie is waarschijnlijk na de zomer te bestellen!

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Oostenrijkse Winkel grote banner

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...