Verwoeste Brixenbach wordt opnieuw opgebouwd

Verwoeste Brixenbach wordt opnieuw opgebouwd

Graag nemen we jullie nog even mee naar 2 jaar geleden. De eerste week van augustus in het jaar 2014. Wie destijds op vakantie was in het Brixental kan het zich vast nog wel heugen. Het Brixental werd ruim een week lang geteisterd door zware (onweers)buien en overstromingen. Ik, Jeroen Elferink, was erbij.

DSCN0324

Het was oa lange tijd spannend op de camping van Itter. Hier stond het water van de Brixentalerache tot bijna op de camping. Maar enkele dagen later op 3 augustus volgde toch wel de grootste klap. Overdag werd het een graad of 30 en snel ontstonden er flinke onweersbuien die urenlang in het dal stil hingen. Gevolg :

Zwaaronweer3aug2013 164
Zwaaronweer3aug2013 175

Het onweer consenteerde zich urenlang boven Brixen im Thale, getuige deze radarbeelden van die dag.
Iphone4Najaar2014 067

Op 4 augustus, de dag na de verwoestende overstromingen, heb ik nog een kijkje genomen in het zij-dal, de brixenbach, waaruit de Brixentalerache ontspringt. De ravage die ik hier aantrof was echt enorm. Hier nog wat beelden van de dag erna :

Sinds 1908, toen het Brixental de Brixenbach ombouwde met een voor destijds veilig watersysteem, is een dergelijke overstroming nog nooit voorgekomen. Ruim 65% procent van de betonblokken waren vernietigd. Maar nu gaat het Brixental investeren in het moderniseren en verbreden van het door de overstroming verwoeste veiligheidssysteem. De werkzaamheden van het moderniseren duren maar liefst tot het jaar 2029 en kosten 14 miljoen euro.

dt.common.streams.StreamServer

Hopelijk worden overstromingen zoals destijds daarmee voorkomen.

Bronnen : Tirolertageszeitung, Land Tirol
Foto’s : Jeroen Elferink en H. Angerer

728x90-Bizztravel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×