VIDEO Ballonvaren boven de Alpen

Ballonvaren

Van Hendrik Zijlstra kregen we een heel leuk verhaal toegezonden. Ballonvaren boven de Oostenrijkse Alpen. Ook 2 video’s die je echt moet zien. De mooie Friese taal wordt er in gesproken maar dat kunnen we toch wel verstaan toch?

“Hebben we sneeuwkettingen nodig?”, vraagt één van de passagiers aan de ballonvaarder bij de autoverhuur op het vliegveld in Salzburg. Het Friese gezelschap zal ballonvaren boven de Alpen en is net geland en er moet nog een uur gereden worden voordat de eindbestemming Gosau is bereikt. “Nee, niet nodig” is het antwoord.

De piloot heeft een vooruitziende blik want de wegen blijken op deze avond goed begaanbaar te zijn. Het gebied rondom Gosau is halverwege januari 2019 zwaar getroffen door de sneeuwval maar het is te doen met de auto. Er zijn in de omgeving wel enkele bergpassen afgesloten vanwege lawine-gevaar en omgevallen bomen maar het zorgt niet voor veel vertraging.

Brandweer Dak schoonmaken sneeuwvrij

In deze week valt er bijna elke dag sneeuw. Als er 30 centimeter sneeuw valt, dan is het relatief weinig. In de ochtend om 4.00 uur beginnen de eerste tractors al te rijden om de wegen sneeuwvrij te maken. De brandweer uit de wijde omgeving is naar dit gebied gekomen om gedurende de dag daken sneeuwvrij te maken. Tien tot vijftien brandweermensen op één dak is geen uitzondering. Een mobiele radio zorgt voor muziek tijdens de arbeid.

De inwoners van Gosau maken zich niet druk om de sneeuw. Het valt hun wel op dat het elke dag maar doorgaat. Bovendien maken ze zich zorgen over de temperatuur. De temperatuur ligt rond het vriespunt en het zou -10 graden Celsius moeten zijn. De mogelijke klimaatverandering maakt meer indruk dan de metershoge sneeuwbulten. Op de berg + 4 meter….

Met sneeuw kun je niet ballonvaren dus voor de passagiers van de ballon was het nog even afwachten tot woensdagmorgen 16 januari 2019. De zon brak door en in de loop van de ochtend koos het gezelschap het luchtruim boven Gosau.

Ballonvaren

Om 11 uur werd er gestart op het startveld en na een vaart van goed 2 uur over Hallstatt en de daar bij behorende Hallstätter See, werd met de wind mee koers gezet richting Bad Mittendorf. Op een klein landweggetje heeft de piloot alles neergezet, omdat een weiland geen optie was. Hier zakte je namelijk tot je middel in de verse sneeuw. Midden op de weg alles ingepakt, en de terug reis aanvaard. 1 Uur extra rijden ivm gesloten passen, maar een prachtige ervaring rijker!!

Bekijk de video om dit avontuur zelf mee te maken. De 2e video is een 360 graden video en die kun je dus zelf bedienen.

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Turner Banner

Ski Outlet Logo

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...