Vijf doden door lawine aan Tiroolse grens

Lawine gevaar Choralpe Kandleralm

Vijf doden door lawine aan Tiroolse grens. Het drama voltrok zich bij een lawine aan de Tiroler-Zwitserse grens in Spiss (district Landeck) een persoon overleefde deze lawine.

Dat er lawines zouden gaan vallen was een kwestie van tijd. De afgelopen dagen is er in bepaalde skigebieden erg veel sneeuw gevallen. Ondanks de gevaren die op de loer liggen gaan mensen toch het gevaar opzoeken. Iedere keer als er een sneeuwdump is weten we dat we een paar dagen erna over doden en lawines kunnen schrijven. We hebben niet de illusie dit allemaal tegen te gaan, mensen gaan toch hun eigenweg. Waarschuwen helpt niets. We zullen er mee moeten leven dat dit gewoon jaarlijks blijft voorkomen… RIP.

Het ongeluk vond plaats op de Fliesser Stieralpe wat tussen het skigebied van Ischgl – Samnaun en Serfaus ligt. Bij de redding werden twee Zwitserse en een Oostenrijkse helikopter, plus nog een politiehelikopter ingezet.  Het is nog niet bekend wat de identiteit en de nationaliteit van de slachtoffers zijn.

Dat in Tirol het gevaar voor lawines hoog is was al eerder duidelijk. In grote delen van Tirol was op dinsdag het gevaar voor lawines al opgelopen naar niveau 4 met Zuid-Oost Tirol als uitzondering aldus hoofd van de lawinewaarschuwingsdienst Rudi Mair. Volgens de verwachting van het ZAMG kan er tot volgende week woensdag bijna 2 meter sneeuw gaan vallen. De belangrijkste getroffen gebieden zijn het Silvretta-Arlberggebied, de Lechtaler Alpen tot aan de Karwendel en de hoofdkam van de Alpen.

Lawine Hohe Salve

Veel lawines

Vrijdag waren in Tirol ongewoon veel lawines er werd aan het begin van de middag al 13 lawines geteld, in de meeste gevallen vielen er geen gewonden.. In Sölden ging het op de Rettenbachferner rond 11.40 uur ook mis toen een lawine over de piste ging. Vijf wintersporters zijn volgens de politie begraven en levend teruggevonden. Zij werden naar de kliniek in Murnau in Beieren, naar het ziekenhuis in Zams, naar de sportkliniek in Sölden en naar een dokter gebracht. Een van de geborgen mensen moest ter plekke gereanimeerd worden. De identiteit van de vijf is nog onduidelijk. Volgens Jakob Falkner, het hoofd van de bergbaan van Sölden, is dit waarschijnlijk veroorzaakt door de wintersporters zelf. Zij zaten op een nog niet veilig gestelde deel van het gebied.

Naast de lawines in Sölden en in Spiss vond er even voor de middag een lawine plaats in het skigebied Kaltenbach. Off-piste skiërs triggerden de lawine waar twee mensen gedeeltelijk werden begraven. De wintersporters konden zich met hulp van iemand anders uit de sneeuwmassa’s bevrijden.

Voor zowel Tirol als Salzburgerland is het gevaar voor lawines hoog.

Meer informatie ga naar avalanche.report.

Bron: ORF, OE24, Tiroler Tageszeitung

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Mesnerwirt Westendorf

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 27 oktober 2019 hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...