Een vleugje voorjaar, de zon gaat overuren draaien

Lofer gisterenmiddag

Lofer gistermiddag, de winter is weer helemaal terug in Oostenrijk. De hele nacht heeft het hier nog aardig door gesneeuwd en ook vandaag vallen er nog enkele sneeuwbuien. Maar het zullen wel de laatste buien voor een langere tijd zijn. We staan namelijk aan de vooravond van een lange stabiele en bovenal zonnige periode. Het lijkt de komende tijd al wel een beetje voorjaar.


Vanmiddag blijven er flinke sneeuwbuien vallen. Vooral Oostwaarts vanaf Innsbruck kan er nog een serieus laagje bijvallen. In de lagere delen van het donaudal kan er soms ook nattesneeuw of regen tussen zitten. Verder is het flink koud en staat er een harde stormachtige wind. In het Tauerngebergte zijn windstoten tot 140km/u mogelijk, in de lagere delen tot 100km/u. Daarbij is de kans op lawines vrij groot. Op 1500 meter vriest het 7 tot 9 graden.

Vanavond en vannacht volgen er opklaringen. De wind gaat in de dalen liggen en hierdoor koelt het flink af. In de vers besneeuwde dalen kan het -8 tot -15 worden.


De komende dagen keert de rust in de atmosfeer terug. Een omvangrijk hogedrukgebied komt boven Oostenrijk te liggen en houdt alle storingen op afstand.

Morgen merken we dit direct al. De storm gaat ook in de bergen liggen. Daarbij breekt de zon ook in het Oosten steeds vaker door. In het Westen is het al flink zonnig en met temperaturen rond of iets onder nul perfect skiweer. Donderdag breekt overal de zon flink door. Al wordt het ook overdag een fractie milder. De nog lange nachten zijn koud en brengen strenge vorst terwijl het in de middag steeds vaker opwarmt naar 5 tot zelfs 10 graden. In de diepere dalen is ook hardnekkige mist of nevel mogelijk maar deze lost vrijwel iedere dag op.


Ook de voorjaarsvakantie begint met ongekend zonnig weer. Dit jaar geen extreme kou maar aanhoudend kaiserwetter. Dat betekent in de ochtend lekker skien en in de middag als de pistes papperig worden lekker in de zon. Eigenlijk zien de meeste onder ons dat liever dan diepvriestemperaturen of sneeuwval.


En dankzij de pluimverwachting kunnen we toch wel stellen dat tot zeker vrijdag 22 februari het stabiel, zonnig en erg mild in Oostenrijk blijft. Een luchtdruk blokkade houdt Oostenrijk in zijn greep. Goh aan welk jaar laat dat ons toch denken? Zullen we dit jaar weer zo’n zomer krijgen? Met deze luchtdrukverdeling zeker maar de zomer is nog héél ver weg. En het weer op onze breedtegraad is normaal gesproken erg grillig. Dus wie weet verlangen we tegen die tijd wel weer naar een dergelijke blokkade.

Maar goed dankzij de pluimverwachting kunnen we zien dat het weerbeeld de komende 1,5 week amper verandert. Eerst zullen de nachten nog wel strenge vorst geven. Maar naarmate de zon aan kracht wint (hoger aan de atmosfeer en met 20 tot 25 minuten extra instraling per week momenteel) zullen we ook merken dat de nachten nog maar lichte vorst zullen geven.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...