Vliegtuig in Wenen door hagel ernstig beschadigd

Austrian Airlines Vliegveld

Archieffoto

Vliegtuig in Wenen door hagel ernstig beschadigd

Nadat een Austria Airlines vliegtuig afgelopen zondag (9 juni 2024) ernstig werd beschadigd door een hevige hagelbui loopt er nu een onderzoek. Dit gebeurde uiteraard in de lucht.

Na een incident waarbij een vliegtuig van Austrian Airlines zondagavond landde op de luchthaven van Wenen was de schadebeoordeling maandag aan de gang. Zoals gebruikelijk bij dit soort incidenten is er een onderzoek gestart naar de reden waarom vlucht OS434 van gisteren door een hagelzone vloog. Het incident duurde maar een paar seconden, aldus het rapport.

De neus van het vliegtuig, de twee voorste cockpitramen en panelen werden beschadigd. De omvang van de schade en hoe lang de machine buiten dienst zal zijn, kan nog niet worden ingeschat, zegt Austria Airlines woordvoerster. Benadrukt werd dat het controleren van de vliegtuigsystemen en het observeren van de huidige en voorspelde weersituatie langs de gehele route de belangrijkste taken zijn van de cockpitbemanningen tijdens de vlucht, die met grote zorgvuldigheid worden uitgevoerd.

Noodoproep “Mayday” gemaakt

Volgens Austria Airlines kwam de Airbus A320 op weg van Palma de Mallorca naar Wenen in een onweerscel terecht, die volgens de cockpitbemanning niet zichtbaar was op de weerradar. Toch heeft de bemanning een noodroep gedaan: “Mayday”.

Het vliegtuig landde om 17.55 uur veilig op de luchthaven van Wenen en er raakten geen passagiers gewond.

In principe werken de systemen aan boord van een vliegtuig, zoals de weerradar, zeer betrouwbaar, maar in onvoorspelbare weersituaties is er weinig tijd om bijvoorbeeld een onweerswolk te vermijden. Je ziet steeds meer extreme weersomstandigheden, de stormen in het luchtverkeer worden steeds heviger is de conclusie van een expert.

Ook is er sprake van een toename van ernstige turbulentie, zoals het recente incident met Singapore Airlines, waarbij één passagier om het leven kwam en ruim dertig mensen gewond raakten. De deskundige raadde aan om tijdens de vlucht altijd een veiligheidsgordel te dragen. De hagelschade laat ook de enorme belasting zien die machines kunnen weerstaan.

Werken in Oostenrijk Logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×