Volgend jaar dreigt chaos op de Brenner snelweg

Brennerpas richting Italië

Brennerpas richting Italië ter illustratie. © Ramona Roelfsema

Volgend jaar dreigt chaos op de Brenner snelweg

Oostenrijk sluit definitief één kant van de Brenner-snelwegbrug af.

De definitieve afsluiting van een kant kan tot veel files gaan leiden voor de vakantiegangers. Vorig jaar berichtten we al over een mogelijke verkeerschaos door een renovatie op de Brenner. De bekende snelweg van Innsbruck richting Italië zal vanaf 2025 deels dicht gaan. Begin januari maakte de snelwegbeheerder ASFINAG bekend dat een belangrijke brug op de Brennersnelweg vanaf dat moment voor onbepaalde tijd slechts op één rijstrook in elke richting toegankelijk zal zijn.

Luegbrücke

Het probleem is de uit 1968 stammende 1.800 meter lange Luegbrücke bij Gries am Brenner. Ondanks meerdere vernieuwingen tussen 1968 en nu vindt ASFINAG de bouw van een nieuwe brug onvermijdelijk. De oude constructie kan het huidige verkeer niet meer aan.

“De enkele rijstrook op de Luegbrücke is een kwestie van veiligheid, hier zijn geen compromissen mogelijk,” aldus Managing Director Stefan Siegele.

Volgens de wegbeheerder kan de brug de almaar groeiende lawine van verkeer niet meer aan. “Een dynamisch ontwerp van de rijstroken op de Lüegbrücke moet het verkeer op drukke dagen in beweging houden en de enorme verkeersopstoppingen zoveel mogelijk beperken”, vervolgt Siegele. Dit betekent dat er twee rijstroken komen in de richting waarin de hoogste verkeersbelasting wordt verwacht tijdens de piekuren.

Rijverboden voor vrachtwagens

De maatregelen zullen ook betekenen dat op drukke dagen rijverboden zullen gelden voor vrachtverkeer. Dit naast de rijverboden die al regelmatig worden opgelegd. En dat betekent weer stop-and-go in Kufstein en ook aan de Brenner-grens, vooral tijdens het vakantieseizoen.

“Een andere oplossing zou nauwelijks zin hebben, omdat er geen alternatieve routes zijn voor vrachtwagens in Tirol,” legt ASFINAG-woordvoerder Alexander Holzedl uit.

Totale afsluiting

Er is zelfs gesproken over een totale afsluiting van de brug en dus een groot deel van de Brenner snelweg. Alles hangt nu af van de uitkomst van de bruginspectie, die in de eerste helft van 2024 zal plaatsvinden. Onafhankelijke deskundigen zullen dan de resultaten voorleggen.

De maatregelen die nodig zullen zijn, zullen daaruit worden afgeleid aldus Alexander Holzedl.

Wordt vervolgd dus…

Lees ook: Verkeerschaos Brennerpas dreigt door renovatie

Bron: Meinbezirk.at

Chalet NL Last-minute campagne-1200x800-px

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×