Volgende week diep winters met veel sneeuw?

De komende 72 uur moeten we maar snel vergeten, zoals helaas al verwacht gaat het flink regenen tot 2000 meter. We willen er ook niet teveel woorden aan vuil maken, maar we kunnen er ook niet omheen. Gelukkig hebben we ontzettend goed nieuws, er is zicht op kou en sneeuw.

Vandaag maar ook morgen domineren wolkenvelden aan de Noordkant. Deze middag begint het vanuit Vorarlberg tot in Oberösterreich te regenen. Daarbij ligt de sneeuwgrens nog bij aanvang op 1800 meter, maar stijgt komende nacht naar 2200 meter. Daarbij staat op de gipfel’s een stormachtige wind, met windstoten tot in de orkaankracht. In de dalen is het vaak rustiger met meest windstille condities.

Ook dinsdagochtend regent het tot 2000 meter ongehinderd door. Alleen aan de Zuidkant heersen droge momenten, met de meeste zon in Oost-Tirol.

De neerslaghoeveelheden kunnen snel oplopen, waarbij Vorarlberg de zwaarste klappen krijgt. Hier valt 40 tot lokaal 60mm regen, hogerop op de gletsjers is dat natuurlijk een feest. Hier valt alle neerslag in de vorm van sneeuw. Verder oostwaarts afnemende hoeveelheden, meest tussen 30 en 20mm. Richting het Zuiden valt amper neerslag van betekenis en langs de Sloveense grens is het dan meeste tijd droog.

Ook de 2e deel van de nieuwe week is het aanhoudend zacht. Al is het gelukkig wel droger en is er zowaar ook wat ruimte voor de zon.

Maar dan het goede nieuws waar we allemaal al zolang opwachten, het gaat dan toch echt gebeuren. Ook al is het nog een weekje weg, het is uitgesproken zeker op de weerkaarten. Er is sneeuw en kou onderweg naar Oostenrijk. Aankomende vrijdag volgt een eerste koufront met sneeuw tot 1000 meter, in het weekend gaan we echt los. De stroming draait naar het Noorden en met een nordstau stuwt koude vochtige lucht zich tegen het Alpenmassief. Resultaat: sneeuwbuien bij een sneeuwgrens tot in de meeste dalen! En dat is toch wel heel fijn zo 2 weken voor de kerstvakantie.

En als we naar de voor de leken iets moeilijker te begrijpen weerkaarten kijken zijn er aanwijzingen dat de kou en sneeuw geen eendagsvlieg zijn. Als het ons meezit kan ook hele week die volgt (9 tot 16 december) koud en misschien wel sneeuwrijk verlopen. Voortekenen zijn in ieder geval erg gunstig en het wordt in de grafieken ook ondersteunt door steeds meer modellen. Maar dat is natuurlijk wel erg ver in de tijd vooruit. Dat het rond 8 en 9 december omslaat met sneeuw is al prachtig. We gaan het volgen.

SNEEUWHOOGTE’S
De natuurlijke sneeuwhoogte’s buiten de piste in de populairste bestemmingen.

Bramberg am Wildkogel dal: 0cm berg 10cm
Brixen im Thale dal: 0cm berg: 5cm
Ellmau dal: 0cm berg: 5cm
Gerlos dal: 0cm berg: 15cm
Hintertux dal: 0cm berg: 40cm (non-gletsjer)
Kaprun dal: 0cm berg 35cm (non-gletsjer)
Kirchberg dal: 0cm berg: 10cm
Kitzbühel dal: 0cm berg: 10cm
Konigsleiten dal: 5cm berg: 20cm
Mayrhofen dal: 0cm berg: 10cm
Saalbach dal: 0cm berg: 5cm
Sankt Anton am Arlberg dal: 0cm berg: 5cm
Solden dal: 0cm berg: 65cm (non-gletsjer)
Soll dal: 0cm berg 10cm
Westendorf dal: 0cm berg: 10cm
Zell am See: 0cm berg: 5cm
Zell: 0cm berg 10cm

Suggestie’s voor andere dorpen in deze lijst? Laat het ons weten in de reactie’s!

Jeroen Elferink

PS nog opzoek naar een leuke accommodatie? Kijk dan eens op onze accommodatiepagina.

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...