Voorjaarsvakantie start met 20 graden

De voorjaarsvakantie voor regio noord doet dit jaar zijn naam eer aan. Hoewel het nog februari is stijgt de temperatuur dit weekend naar zéér hoge waardes voor dit jaargetij. De 20 graden komt inzicht…

Vandaag nog niet. Afgelopen nacht trok een koufront gekoppeld aan tief Tomris over Oostenrijk. Deze ochtend hebben we de naweeën nog met enkele pittige winterse buien en windstoten tot 100 km/u. Kortom geen al te best weer. De sneeuwgrens pendelt daarbij rond de 900 meter, maar kan tijdens een goede bui makkelijk 200 meter lager komen te liggen. Hierboven (met afgelopen nacht meegeteld) valt veelal 5 tot 15 centimeter sneeuw.

Vanmiddag wordt het geleidelijk droger en krijgen we met name aan de zuidkant de zon nog eventjes te zien. Anders is dit in het Salzburgerland en Oberösterreich. Hier blijven nog een aantal buien vallen. Maar uiteindelijk zal de dag hier ook droog eindigen als er hoger in de atmosfeer warmere lucht binnenstroomt. Deze bovenlucht onderdrukt de vorming van nieuwe buien.

Samen met de komst van een tussenhoog volgt een heldere en windstille nacht. In veel dalen schiet het kwik onderuit en krijgen we te maken met matige tot strenge vorst.

Storm Dennis zorgt voor lenteweer dit weekend

Na een koud nachtje volgt een warm weekend. De voorjaarsvakantie voor regio noord start met absurd hoge temperaturen. Zowel zaterdag als zondag kan het 20 graden (of meer) in de dalen worden. Ook op hoogte is het warm met zondag een middagtemperatuur van 10 graden op 2000 meter. Helemaal strakblauw zal de lucht niet zijn. Met storm Dennis op de loer trekken er van tijd tot tijd hoge wolkenvelden over. Toch zal de zon grotendeels voor beide dagen hier goed door heen komen.

De nacht van zaterdag of zondag brengt nog een graadje vorst in de meeste dalen (grote dagelijkse amplitude!). In de loop van de zondag trekt juist de föhn aan en wordt de inmenging van de wind belangrijk. De daaropvolgende nacht naar maandag kon wel eens record warm verlopen. Op dit moment wordt er op 800 meter een minimumtemperatuur van 13 tot 18 graden berekend. Lees wel: deze temperaturen heb je enkel in de dalen waar de (föhn)wind waait. Dalen in luwte kunnen wel weer dicht bij nul uitkomen. Grote lokale verschillen!


Maandag volgt nog een warm dagje met opnieuw 20 graden in sommige dalen. Lokaal kan dit nog een fractie hoger zijn. Maandagavond raken we het warme lenteweer kwijt. Een koufront gekoppeld aan storm Dennis trekt over.

Dinsdag kunnen er een aantal sneeuwbuien overtrekken. Ook de dagen die volgen zijn koel met potentieel veel sneeuw rond woensdag of donderdag.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht