Voorjaarsvakantie in Coronatijd in het Skicircus

Saalbach 07-02-2021

Saalbach 07-02-2021 © Marlieke

Voorjaarsvakantie in Coronatijd, hoe verliep dit in het Skicircus. Winterseizoen 2020 – 2021 is op alle opzichten een raar seizoen, zeker in de drukste periode de twee weken in februari.

Op 20 februari 2021 begon de tweede week van de voorjaarsvakantie in Nederland. Scholieren in de regio noord en midden hadden een week vakantie en normaal zou dit net als een week eerder een uittocht zijn geweest richting de sneeuw.

Maar helaas verliep het winterseizoen anders dan normaal, de wereld was nog steeds in de greep van een virus met de nodige maatregelen. Reizen was en is nog steeds voor toeristische doeleinden niet mogelijk.

Pistes open

Ondanks dat het niet mogelijk was om als toerist naar Oostenrijk te gaan gingen eind 2020 toch een groot aantal pistes open. De Oostenrijkse regering gaf groen licht voor opening van de gebieden vanaf 24 december. Het was aan het betreffende gebied of zij wel of niet open zouden gaan. Het Skicircus besloot echter dat de pistes van Saalbach Hinterglemm tot 18 januari gesloten bleven, maar de pistes van Leogang en Fieberbrunn gingen wel deels open.

Althans dat was de planning, maar op 6 januari kwam het nieuws dat ook in Saalbach Hinterglemm een aantal pistes open gingen.

De hoop was ook bij de vakantiegangers dat met de opening van diverse gebieden ook de voorjaarsvakantie toch door zou kunnen gaan, inmiddels weten we wel beter.

De hotelbranche was er niet gerust op. De voorjaarsvakantie maar ook de periode rond kerst is heel belangrijk voor de economie in de wintersportgebieden. In Oostenrijk staat met het openen of gesloten houden van de gebieden veel op het spel. In seizoen 2019/2020 hebben de gebieden bijna 16 miljoen gasten ontvangen waarvan 11,5 miljoen uit het buitenland. “Ongeveer 70 procent van de vakantiegangers in de winter bevinden zich in het Alpengebied en zijn dus skiërs”, aldus Martin Stanits, woordvoerder van de Oostenrijkse hotelvereniging (ÖHV).

Sluiten is niet iets wat men wilde maar toch gebeurde.

Voorjaarsvakantie

De kerstvakantie was een periode zonder toeristen, de webcams en foto’s gaven een triest beeld weer. Normaal wemelt het van de wintersporters dit keer waren er alleen locals te bespeuren. Dit was de voorbode voor de aankomende voorjaarsvakantie.

En ook dat werd een vreemde periode. Plekken waar het normaal druk is in deze periode was geen mens te bekennen. Een voordeel voor de mensen die wel de pistes op konden was dat de pistes heel goed bleven. En dat ondanks de temperaturen dat als lente aanvoelde.

Al met al een vreemde situatie waarbij niet alle gebieden open gingen, zo is Ischgl niet eens een dag open geweest. Voor dit gebied is het sowieso vreemd, het ene deel van het gebied ligt in Oostenrijk en het andere (Samnaun) ligt in Zwitserland. Doordat beide landen andere maatregelen aangehouden hebben heeft men besloten om in Ischgl al helemaal niet open te gaan.

Meer gebieden sluiten

Door alle maatregelen kijkt men al naar het zomerseizoen en hoopt men dat de pijn enigszins verzacht wordt. De gebieden die nog open zijn zullen kijken hoe lang het openhouden van de pistes nog kan, menig gebied heeft al aangegeven te sluiten of zijn al gesloten. De gletsjergebieden gokken nog op het openen van de horeca begin april.

Maar de huidige situatie zorgt voor een onzekere toekomst zeker de komende maanden, Kurz heeft al wel versoepelingen aangekondigd maar of dit voldoende is?

Feit is dat de webcambeelden vanuit het Skicircus er heel vreemd uit zaggen dit jaar, volgend winterseizoen zal het hopelijk beter verlopen. Wat wij wel weten is dat de boekingen voor de wintersport voor volgend seizoen weer binnen komen.

Hierboven zoals we het ook dit jaar graag hadden willen zien, gezellig druk met een hoop mensen die een hoop plezier hebben.

Lees ook onze liveblog.

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...