Voorjaarsvakantie in Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Kohlmaisgipfelbahn
Kohlmaisgipfelbahn laatste seizoen © Michel Roelfsema

De afgelopen 3 weken was er wel ergens in Nederland een regio met vakantie. Inmiddels zijn de verschillende voorjaarsvakantie ten einde. Maar hoe was het?

Deel van het team zat in traditiegetrouw in het SkiWelt, terwijl ondergetekende (Michel) ook traditiegetrouw in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zat. De afgelopen maanden werden we al getrakteerd op FANtastische beelden uit de gehele Alpen regio. Daar deden wij zelf ook aan mee.

Youtube, Instagram, Facebook

Met een regelmaat van een Zwitsers uurwerk werden er foto’s op sociaal media geplaatst, ook brachten we via diverse video’s iedereen op de hoogte. Door alle foto’s en video’s wisten we hoe de situatie in Oostenrijk was en nog steeds is.

Bernkogel richting Saalbach
Bernkogelbahn © Michel Roelfsema

Weer naar het Skicircus

Voor mij was het weer thuiskomen in Saalbach. Saalbach is eigenlijk mijn 2e thuis, de sfeer die er hangt in combinatie met het skigebied. Het gevoel dat je krijgt als je de grens van Duitsland naar Oostenrijk oversteekt, wetende dat het nog een paar kilometer rijden is.

Je bent thuis ver van huis.

De reis

De reis verliep vlot, we vertrokken op een vrijdag en deden een overnachting vlakbij München. Na een goede nachtrust en ontbijt, vertrokken we rond 10 uur richting het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Het was nog maar 175 km te gaan vanaf het hotel, maar dat waren wel 175 kilometers binnendoor. We reden vanaf Parsdorf binnendoor richting de Chiemsee, om vervolgens  richting Inzell te gaan. Via Inzell gingen we Oostenrijk in, daarna was het nog een uurtje rijden.

De weg kun je wel dromen, en het is ook daarom ook genieten van de omgeving. Wel letten op het verkeer en de flitsers 🙂

Na een paar uur in de auto arriveerden we rond 13:00 uur in Saalbach.

Residence Saalbach

Ons verblijf het Residence Saalbach. © Michel Roelfsema

Eenmaal rijdend op de Glemmtaler Landesstraße was het vooruit kijken naar het Tourismusverband Saalbach Hinterglemm, en het BP tankstation. Dan wist je dat het daar rechtsaf is, de tunnel in en aan het eind van de tunnel naar links.

Inchecken, auto parkeren, les regelen voor zoonlief en dan uiteindelijk alles uitpakken. We waren vroeg maar des ondanks was er bij geen enkele skischool plek, dit jaar geen skiles voor zoonlief. Dan nog even langs de Spar voor wat te eten en drinken, en het genieten kon beginnen. Dit jaar had noord en midden vakantie op dezelfde tijd, en dat was te merken.

Het was lekker druk.

De kou

Bij aankomst voelde het lekker fris aan, hier in Nederland spreekt men dan over koud. Het zal de komende dagen nog frisser worden, gesproken werd over temperaturen van -30ºC op de toppen. Maar het voelde als winter, en de sneeuw was FANtastisch. De eerste dagen was het lekker fris, maar toen de echte kou kwam moest alles bedekt worden. Ook ging je eerder en vaker een berghut in.

Niet voor de aprèsski, maar voor iets warms.

FANtastische omstandigheden

Nog geen enkele keer dat ik in het Skicircus kom had ik het gevoel dat de omstandigheden zeer slecht waren, het was de afgelopen jaren wel wat te warm. Het dieptepunt was wel vorig jaar, waarbij er 24 uur lang regen viel en de temperaturen te hoog waren. Maar ook toen bleef de sneeuw goed, einde van de dag was het wel pap sneeuw in het dal. Maar de sneeuw bleef overal in het gebied goed, wat te lezen viel in ons verslag. Maar genoeg daarover dat was vorige jaar.

Dit jaar was het anders, al vanaf november viel er geregeld een hoop sneeuw en bleef het koud. Anders dan vorige jaren waar het pas laat begon te sneeuwen, waarbij de kerstgangers mochten hopen op plekken waar geskied kon worden. Nu hoefden de kerstgangers niet te hopen, er lag al sneeuw genoeg.

Ook in de voorjaarsvakantie werden we getrakteerd op topcondities.

Saalbach by night
Saalbach by night © Michel Roelfsema

De condities waren en bleven uitstekend, poedersneeuw tot in het dal. De eerste dagen was het bewolkt waaruit tussen de 5 en 10 cm aan neuschnee viel, maar de kou kwam en dat was wel heftig.

Lekker skiën kon gewoon, maar wel alles goed bedekken. Zeker het gezicht had te lijden op de piste, gelukkig hadden de ontwerpers van Rehall hier aan gedacht. Hun Wicky-R had een hoodie dus je hoofd bleef daardoor lekker warm. En dat was wel nodig, de wind en kou was snijdend. Zonder bescherming was een tochtje maken in het Skicircus niet prettig, mits je bij iedere berghut wilt stoppen.

Maar de ergste kou verdween op de donderdag, dit waren de dagen dat je meer kon genieten van alles wat het Skicircus je biedt. Dit in combinatie met de zon, het kon bijna niet beter. Bijna omdat het inmiddels donderdag was en dat betekent dat het vertrek aanstaande was, vrijdag was het nog een mooie dag. In de avond alles weer inpakken, even uiteten en dan vroeg op bed.

We hadden weer een lange rit voor de boeg.

Pistebully’s

Ieder gebied heeft een aantal van deze machtige machines, het zijn stuk voor stuk zeer dure machines maar wat zijn wij er blij mee. Ook het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft er een hoop van.

Na het sluiten van de pistes gaan de bullys op pad om de pistes te prepareren zodat wij de volgende dag weer kunnen genieten. Meestal gebeurd dit laat in de avond of in de nacht. Het complex waar wij verbleven had een piste vlak naast ons, deze kleine rode piste werd meestal na 12 uur in de nacht geprepareerd.

Wij hoorde dit soms, ook al lag onze slaapkamers aan deze piste. Dit betekende dat of wij lagen al op bed, of wij waren nog wakker en konden een glimp opvangen van dezer machtige machines.

Einde seizoen (bijna)

Het is inmiddels maart en loopt het seizoen richting het einde, en wat was het een FANtastisch seizoen. Het Skicircus sluit haar deuren pas in april, maar daarvoor zullen er eerst nog een paar FANtastische evenementen plaats vinden.

En dat begint aankomend weekend al, dan is Fieberbrunn het toneel van de jaarlijkse Freeride World Tour. Maar ook de freestylers zullen aankomend weekend aanbod komen, dan is Hinterglemm het toneel van GlemmRide Meets Glambang.

Het Skicircus is eind maart het domein van de Nederlanders, tijdens de 4e Dutchweek Saalbach. En vanaf volgend weekend tot en met 1 april is het skicircus toneel van de White Pearl Mountain Days.

Al met al nog genoeg te doen tot de sluiting van het winterseizoen op 8 april.

Voor ons is het weer een jaar teren op een geweldige tijd, en een geweldig seizoen. Het is weer nagenieten van alle foto’s en de tijd benutten om van alle (vaak nutteloze) beelden een mooie document te maken, waar we jaren later nog met veel plezier op terug gaan kijken.

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn het was weer FANtastisch, tot volgend jaar.

PS er zullen nog wel wat (live)bijdrages dit winterseizoen uit het Skicircus komen.

 

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...