Voorjaarsvakantie waar staan de files en meer tips

Voorjaarsvakantie waar staan de files en meer tips. De twee drukke weken van het winterseizoen 2019/2020 komen er weer aan en dan doelen we ook de weg er naar toe. Over een aantal dagen zullen de eerste landgenoten weer richting de Alpen trekken. Dit weekend begint de voorjaarsvakantie voor de regio noord. Een week later is midden en zuid Nederland aan de beurt.
Zoals ieder jaar zullen een hoop mensen ergens in Europa vast komen te staan in de vele files. Zeker de mensen die aan de schoolvakanties vastzitten zullen hier last van krijgen. Maar waar kan men files verwachten en niet te vergeten de eeuwige baustellen in Duitsland. Vooral de vele baustellen is een ergernis waar men vaak veel tijd verliest en deze lijkt maar niet op te houden. Sommige plekken wordt al jaren aangewerkt, het lijkt wel eeuwig. Nu is het wel zo dat er veel meer baustellen zijn in de zomer dan in de winter. In sommige baustellen wordt ook geflitst, jullie zijn gewaarschuwd.
Op de grote hoeveelheid vakantiegangers zijn de wegen naar de skigebieden ook niet berekend. Gevolg is dat je het nodige aan opstoppingen gaat krijgen.
Verkeersdrukte
De eerste groep zal dit weekend richting Oostenrijk gaan, hierbij kan het vooral zaterdag druk worden richting het zuiden. Een week later geldt hetzelfde maar nu zowel naar het zuiden als naar het noorden, dan zal de eerste groep weer terug naar huis gaan.

Drukke routes
Alle wegen leiden naar Rome is het gezegde of te wel er zijn meerdere manieren om op je bestemming te komen. Maar toch zijn er een hoop mensen die een vaste route aanhouden. De drukke wegen in Duitsland in de winter zijn (bron ANWB):
- A1 Osnabrück – Hamburg – Lübeck – Fehmarn. Knelpunten bij Bremen en Hamburg.
- A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg. Knelpunten bij Würzburg en Neurenberg.
- A5 Karlsruhe – Heidelberg – Bazel. Knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.
- A7 Würzburg – Ulm – Füssen. Knelpunt tussen Kempten en Füssen.
- A7 Hamburg – Flensburg. Knelpunt bij Hamburg.
- A7 Kempten – Füssen.
- A8 Karlsruhe – München – Salzburg. Knelpunten tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg.
- A9 Neurenberg – München. Knelpunt tussen Ingolstadt en München.
- A61 Mönchengladbach – Koblenz.
- A99 Rondweg München.
Baustellen
Vooral degene die dus via het Ruhrgebied gaan zullen een hoop hinder ondervinden door deze werkzaamheden, de meesten bevinden zich ook op de belangrijkste routes richting het zuiden. Een dag eerder vertrekken mits het mogelijk is zou een oplossing zijn, zeker met kinderen is het de vraag of dat kan. De vrijdag richting een verblijf ergens in Duitsland, de volgende dag na een goede nachtrust een heerlijke douche en ontbijt het laatste stuk.
De belangrijkste routes waar gewerkt wordt aan de weg zijn te vinden op de site van de ADAC.
Oostenrijk
Drukke wegen, eenmaal de drukte in Duitsland achter je gelaten moet je nog door Oostenrijk, zo is de B179 de Fernpassroute een berucht knelpunt. Ook zal het drukker zijn op de snelwegen richting de diverse skigebieden. Met name de de grensovergang tussen Duitsland naar Oostenrijk. Om de eventuele files te kunnen omzeilen heeft ÖAMTC (de Oostenrijkse ANWB) een filekalender, deze is hier te vinden. Ook via wegbeheerder Asfinag kun je het nodige vinden over files en wegwerkzaamheden en is er ook nog de Oostenrijkse radio zoals Ö3.
Maar als eenmaal alle drukte en eventuele files getrotseerd zijn wacht een aanblik van datgene waarvoor je al die uren in de auto zat. En vergeet niet de vakantie begint al in de auto.
Verplicht mee te nemen.
Ga je naar Oostenrijk dan moet je voldoen aan de regels die gelden in het land waar je op dat moment verblijft, zo moet je tijdens de reis naar Oostenrijk rekening houden met de wet in Duitsland en Oostenrijk. Meer over wat er mee moet is te vinden in ons artikel hierover.
Vignet
In Oostenrijk moet je op de snelwegen een vignet hebben, het stukje vanaf de Duitse grens tot Kufstein Süd gedoogd en hoef je geen vignet te hebben (en zo zijn er nog meer plekken waar er gedoogd wordt) Een vignet is te koop via de ANWB of bij tankstations voor de grens, makkelijker is het aanschaffen van een digitale vignet via autotolvignetten.

Regels winterbanden in Oostenrijk
Denk ook aan de winterbanden en hieraan zitten een aantal regels, er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Let wel op er gelden vanaf 1 januari 2018 strengere regels in Duitsland. Lees dit nog maar eens na!
- Verplicht van 1 november 2019 tot en met 15 april 2020, bij winterse omstandigheden.
- Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S als winterband beschouwd
- Minimale profieldiepte is 4 mm, minder profiel wordt de band als zomerband beschouwd ook al staat er M+S op.
- Op alle wielen moet een winterband gemonteerd zijn, aanhanger valt niet onder deze verplichting.
- Is de weg deels of geheel bedekt met sneeuw of ijzel dan mag men sneeuwkettingen monteren op de aangedreven wielen met zomerbanden. Dit in plaats van winterbanden.
- Het is verboden om met sneeuwkettingen of zomerbanden te rijden bij lichte sneeuwval of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs. Winterbanden zijn dan verplicht.
- Ga je met zomerbanden richting Oostenrijk en je raakt betrokken bij een ongeval bij winterse omstandigheden, dan is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
Ook voor het gebruiken van sneeuwkettingen zijn regels aan verbonden. Zo is het gebruik verplicht zodra je een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting ziet. Maximum snelheid is 50 km/u. Let wel op dat kunststof sneeuwkettingen niet toegestaan zijn.
Het is ook raadzaam om kettingen mee te nemen!

Genieten
Uiteindelijk is het doel de sneeuw en de bergen, een rit naar je vakantieadres is lang en soms stressvol. Maar de beloning is groots en het genieten begint vaak al zodra je van huis vertrekt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zit je in Oostenrijk en heb je de tijd genomen om naast te genieten van de omgeving e.d. ook wat foto’s te hebben gemaakt. Deel deze herinneringen en wordt lid van de Vrienden van FANtastisch Oostenrijk op Facebook, kost niks alleen wat tijd. Hier kun je de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep en…. een prettige vakantie.