Voorjaarsvakantie zorgt voor lawine aan knieblessures

Helicopter Helikopter

illustratieve foto

Voorjaarsvakantie zorgt voor lawine aan knieblessures. De orthopedisch chirurgen hebben het drukker dan ooit en deze drukte werd eind februari al voorspeld.

De drukte wordt veroorzaakt doordat men minder actief was tijdens de twee Coronajaren. Dit was te voorkomen door je goed voor te bereiden. Hierdoor pleiten de knieartsen ervoor om mensen meer bewust te maken van de risico’s.

Na de voorjaarsvakantie is er altijd wel een piek aldus kniechirurg Martijn Brinkman. Maar zo erg als dit jaar heeft hij nog nooit meegemaakt.

“Het aantal diagnoses en operaties wordt jaar na jaar groter. Tijdens corona was er sprake van een dip, doordat mensen toen minder konden doen. Maar inmiddels zitten we op een hoger niveau dan voor corona.” Aldus Brinkman.

Drie keer meer

Brinkman heeft de afgelopen tijd drie keer zo veel operaties aan de knie moeten uitvoeren in vergelijking met vorig jaar. “De cijfers zijn al hoger dan normaal, en je ziet ze tijdens en na de voorjaarsvakantie nog verder steil omhooggaan. Een collega mopperde met een knipoog al dat hij alleen nog maar mensen met een gescheurde kruisband op zijn operatietafel had”, aldus Brinkman.

Het verhaal wordt door andere knieartsen bevestigd waarbij gescheurde kniebanden het vaakst voorkwam.

Ongeval Helikopter

ter illustratie

Slechte voorbereiding

Veel blessures waren te voorkomen door een  betere voorbereiding. “Mensen gaan van niets doen naar opeens iets heel belastend doen. Door dat gebrek aan training gaat het al vrij snel mis, vaak op de eerste dag al”, aldus kniechirurgen Reinoud Brouwer.

Dit geldt niet alleen voor de onervaren skiërs ook ervaren skiërs maken dezelfde fout volgens Jacco Zijl. Als ze dan eindelijk weer mogen, zijn ze als wild springende koeien die in het voorjaar voor het eerst de wei ingaan. Die uitbundigheid brengt extra risico met zich mee.” Aldus Zijl.

Een ding waar alle kniechirurgen over eens zijn is dat in het geval van knieletsel voorkomen beter is dan genezen. “Het wordt nooit meer zoals de natuur bedoeld heeft. De knie is blijvend verstoord”, aldus Brinkman. “Je moet zeker na je dertigste niet denken dat je aan een uurtje sporten per week genoeg hebt om jezelf te beschermen tegen dit soort blessures.”

Bron: nu.nl

Cityhouse Flipside Groot Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...