Voorlopig even stabiel zomerweer, maar onweersbuien blijven op de loer liggen…

Voorlopig even stabiel zomerweer, maar onweersbuien blijven op de loer liggen…

We kunnen door de komst van een hogedrukgebied gaan genieten van een paar prachtige zomerdagen met volop zonneschijn. Daarbij wordt het de komende dagen ook nog eens warm, op veel plaatsen gaan we weer over de 30 graden. Toch blijft er onstabiliteit op de loer liggen, en vanaf woensdag zou het weer flink kunnen gaan onweren…

Naamloos

Vandaag was het ook al redelijk mooi weer, tenminste in het Westen en Zuiden van Oostenrijk.  Want hier was de invloed van het opkomende hogedrukgebied al merkbaar en werd het al met veel zon 23 tot 25 graden.  Helaas was het in het Noordoosten nog een stuk slechter, hier stond nog een harde wind en vielen er enkele buien bij maximaal 20 graden.

Gelukkig gaat dit veranderen ?

Naamloos2

De komende dagen bereidt het hogedrukgebied zich namelijk richting het Oosten uit en krijgen we in heel Oostenrijk te maken met fantastische condities. De lucht is vanaf morgen op de meeste plekken volledig blauw en met de dag wordt het ook nog eens steeds warmer. Morgen wordt het al 25 (Oosten) tot 28 graden (Westen) en maandag wordt het overal Tropisch. Prachtig zomerweer !

Naamloos3

Aankomende dinsdag gaat het het warmst worden als de wind strak uit het Zuiden waait. Opnieuw starten we flink zonnig maar de lucht is al wel een stuk vochtiger. Dit merk je doordat het zicht wat slechter is. En in de middag kan er in de Noordelijke dalen vanaf Voralberg tot het Salzburgerland kan er een föhn-wind opsteken. In deze dalen wordt het ook gelijk het warmst met 32 tot 34 graden, ook in de hoofstad Wenen kan het 33 graden worden. Elders is het ook heet zomerweer met tropische waarde’s van ruim 30 graden.

prec_17062018_17061700

Tegen de avond kunnen er in het hele land enkele spontane warmte-onweersbuien ontstaan. De exacte berekening hiervan is nog te onzeker, maar de kans is het grootst in het bergland.

Uit de restanten van de deze buien zal woensdag een vore ontstaan. Op deze vore zullen er in de middag waarschijnlijk talrijke onweersbuien gaan ontstaan die het zomerweer een tijdelijke halt toeroepen.

Na woensdag zijn de berekeningen nog onzeker, dus of het zomerweer na woensdag weer snel terugkomt ? Daar kijken we de volgende keer weer na. Nu gaan we eerst genieten van een paar dagen prachtig zomerweer.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...