Voorlopige balans van de Winter, meeste Alpinedoden in Tirol

Helikopter Topfoto

ter illustratie

Voorlopige balans van de Winter, meeste Alpinedoden in Tirol en 8 van de 10 zijn mannen

We maken de voorlopige balans op aan het bijna einde van het winterseizoen. De metingen zijn gedaan tussen 1 november 2023 en 1 april 2024. Het hoogste aantal sterfgevallen in de Alpen valt in Tirol, acht op de tien slachtoffers zijn mannen. Tussen november en begin april kwamen 106 mensen om het leven bij ongelukken in de Oostenrijkse bergen, waarbij duizenden personen gewond raakten.De dodelijke slachtoffers zijn overwegend mannen.

De winter is nog niet voorbij en de verwoestende ongelukken in de Alpen ook niet, zoals het tragische lawine-ongeluk in Sölden met drie doden onlangs duidelijk maakte.

Niettemin heeft de Board of Trustees for Alpine Safety (ÖKAS) vandaag een voorlopig ongevalsrapport voor de winter gepubliceerd. De statistieken omvatten ongevallen tussen 1 november 2023 en Paasmaandag (1 april 2024).

Meeste doden in Tirol, slachtoffers vooral mannen

Gedurende deze periode kwamen 106 mensen om het leven bij ongelukken in de bergen, waarvan 32 alleen al in januari. Het aantal ligt slechts iets onder het tienjarig gemiddelde (109) en het aantal slachtoffers van het voorgaande jaar (107).

81 procent van de dodelijke slachtoffers waren mannen, de helft van de doden in de Alpen was tussen de 51 en 70 jaar oud.

Net als in voorgaande seizoenen vonden de meeste dodelijke ongevallen plaats in Tirol. Begin april waren hier 30 mensen om het leven gekomen. Achter Tirol komen Salzburg (20) en Vorarlberg (17). Ruim de helft (53 procent) van de dodelijke gewonden waren Oostenrijkers, gevolgd door Duitsers (25 procent) en Tsjechen (8 procent). Alle 106 dodelijke slachtoffers kwamen uit Europa.

Volgens ÖKAS vonden de meeste dodelijke ongevallen plaats op pistes en skiroutes (26), 20 mensen stierven tijdens het skiën en 16 tijdens het wandelen.

De overige slachtoffers kwamen om bij bosbouw- of luchtvaartongevallen. Net als in voorgaande seizoenen stierven de meeste van de 106 personen (29 mensen) na hartproblemen, waarvan elf tijdens skitochten. “Vooral virale ziekten die milde griepachtige symptomen veroorzaken, kunnen het hart aantasten; dit wordt myocarditis genoemd.” (ÖKAS-voorzitter Peter Paal)

In april waren acht mensen omgekomen bij lawine-ongelukken, zes mannen en twee vrouwen. Drie van de dodelijke ongevallen vonden plaats in Tirol. Het langetermijngemiddelde bedroeg in dezelfde periode 16 lawinedoden.

5174 gewonden

De cijfers voor niet-dodelijke ongevallen liggen iets boven het tienjarig gemiddelde.

In de weergegeven periode werden in de Alpine-ongevallendatabase 5.174 gewonden geregistreerd, waarvan 2.378 in Tirol. De genderverhouding is evenwichtiger dan bij de sterfgevallen in de Alpen: 54 procent van de getroffenen was man, 44 procent vrouw. Volgens ÖKAS is de meest voorkomende oorzaak van ongevallen een botsing (op de piste 60 procent). Ook vallen, struikelen en uitglijden (16 procent) leidden vaak tot ongelukken. Commentaar van ÖKAS hierover: “De Alpenpolitie registreert alleen ongevallen op het gebied van pistes en skiroutes waarbij er een vermoeden bestaat van nalatigheid van derden.”

Klimaatverandering speelt steeds meer een rol

Afgelopen winter was een van de drie warmste ooit gemeten.

Dit speelt ook een belangrijke rol bij ongelukken op de berg, legt ÖKAS-president Paal uit. “Als je de cijfers nader bekijkt, zul je merken dat de ongevalscategorieën die vooral verband houden met onstabiel weer (bijvoorbeeld warme periodes, stormen) toenemen.” ijsklimmen (26 ongevallen tegen 19 voor het langjarig gemiddelde) of gecombineerde (alpine)tochten (20, het langjarig gemiddelde 14).”

Kaprun Kitzsteinhorn helikopter

Het is een voorlopige balans waarbij de cijfers lopen tot 1 april…. In april komt helaas het ongeluk in Sölden er nog bij waarbij drie Nederlanders het leven lieten. De voorlopige balans wordt helaas nog iets hoger maar laten we hopen dat het hierbij blijft.

Op de gletsjers wordt nog vol geskied en na de sneeuwval van deze week en komende dagen zullen er ook best weer wat Nederlanders tijdens de mei vakantie weer gaan skiën.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×