Grote vorstperiode komt vandaag met warmtefront ten einde

Afgelopen nacht koelde het nog even flink af. Onder een heldere hemel vroor het soms meer dan 20 graden. Maar vandaag wordt er bruut een einde gemaakt aan een lange periode van zeer koude vorst. Een warmtefront zorgt voor sneeuwval, storm en uiteindelijk ook wat regen.


Deze morgen sneeuwt het soms al stevig aan de Noordkant. Alleen in Vorarlberg blijft het nagenoeg droger. Op 1500 meter stijgt het kwik van -15 vannacht richting -1 rond het middaguur. Een forse stijging. Uiteindelijk zal dan ook later vandaag onder de 1000 meter de sneeuw overgaan in regen en ijzel.


Komende middag zijn er achter het warmtefront langere droge momenten. De zon laat zich maar spaarzaam zien. Er staat veel wind die op de toppen soms stormkracht bereikt. De wolken jagen dan ook over de bergtoppen, het is dus onstuimig. Pas aan het eind van de middag volgen enkele opklaringen vanuit het Westen. In de nacht klaart het eventjes breed op en gaat het overal weer vriezen. In windstille dalen kan het kwik met gemak onder de -10 schieten.


Morgen volgt een relatief rustige dag. Het is eigenlijk een topdag om te skiën. Oostenrijk bevindt zich tussen het warmtefront van vandaag en koufront dat morgenavond overtrekt. Dit gedeelte in het frontsysteem noemen we ook wel warmtesector. Er zijn vooral in de ochtend enkele brede opklaringen waardoor het nog eventjes flink zonnig is. In de middag trekken er enkele hoge wolkenvelden over. Verder is het erg mild met in de middag dooi tot 1600 meter.

In de avond en nacht trekt het koufront over. Het gaat enkele uren tot in de dalen flink sneeuwen.


Maandag overdag is het weer kouder maar ook droger. Opnieuw trekt een volgend front aan het eind van de dag over. In de avond en nacht opnieuw enige tijd sterke sneeuwval.


Dinsdag is de kou weer terug. Op 1500 meter vriest het 8 a 9 graden en ook in de dalen komt het kwik maar moeizaam boven nul. Het is onder leiding van een zwak tussenhoog tijdelijk rustiger. Er is ruimte voor wat zon maar echt kaiserwetter wordt het helaas niet. Gewoon een prima en perfecte skidag.

De dagen daarna zijn nog wat onzeker. Grote kans op aanhoudende wisselvalligheid maar ook kou.

Jeroen Elferink

 

Rehall Enjoy Youre Rides

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...