Vraag, hoe oud is de pistenbully?

Vraag, hoe oud is de pistenbully?

Een vraag ….hoe oud is de pistenbully? Het is een hele simpele vraag en menigeen weet het antwoordt niet. Uiteraard is Google je beste vriend met dit soort vragen. De helden van de nacht, zoals wij ze noemen, zijn net als de sneeuwmachines zeer belangrijk voor de skigebieden en is meer dan een tractor op rupsbanden.

Terwijl de sneeuwmakers ervoor zorgen dat de pistes voorzien zijn van voldoende sneeuw, althans als het weer het toelaat. Zorgen de dames en heren in de pistenbully’s ervoor dat de pistes er perfect bijliggen, dat 50 jaar.

Feiten

Je leest het goed de pistenbully bestaat al bijna 55 jaar, eerst een aantal feiten op een rij.

  • De aanschafprijs van een Pistenbully ligt ongeveer tussen de 350 en 450 duizend euro.
  • Onder de motorkap liggen tussen de 430 en 510 pk, maar dat is ook wel nodig.
  • Een Pistenbully weegt zo n slordige 12.5 ton.
  • Er is een tank van 300 liter en er wordt circa 35 liter per uur verbruikt.
  • Grote gebieden beschikken zo over 30 Pistenbullys
  • Bij nieuwe sneeuw wordt er al gereden om half 5 in de ochtend en ook wordt er soms al gestart om 15 uur. Tot uiterlijk 1 uur in de nacht wordt er gereden.
  • 4,5 ton kan de machine trekken via de kabel en dat is ook een goede verzekering dat de machine niet de berg af glijdt.
  • Overigens heeft de kabel een lengte van 1400 meter !!!!
  • Als de machine 250 uur in bedrijf is geweest volgt er een controle.
  • De snelheid van de Pistenbullly ligt tussen de 10 en 20 km per uur.
Pistenbully

Pistenbully 55 jaar

Al 50 jaar zorgen deze machtige machines ervoor dat wij wintersporters op perfect geprepareerde kunnen skiën of boarden. In 1969 zag de eerste pistenbully  het levenslicht. De firma Kässbohrer Geländefahrzeur AG was de grondlegger, maar lang niet zo geavanceerd als tegenwoordig. Het bedrijf was van oorsprong een fabrikant van o.a. bussen en trailers, maar in 1969 kwam men met een pistenbully op de markt. Hierin is men momenteel marktleider, terwijl hun overige divisies verkocht zijn aan andere bedrijven.

Oorspronkelijk was het een Duits bedrijf opgericht in 1893 in Ulm door Karl Kässenbohrer.

Meer informatie zie hier.

PS er zijn ook al elektrische Pistenbullys. Lees dit HIER.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...