Vrijdag winters met sneeuwval

Leogang gistermiddag, met afgerond nog 15 graden was het zacht

Vrijdag winters met sneeuwval

Eindelijk! Na weken van warm nazomerweer bereikt de komende dagen een bel met koude lucht en sneeuwval Oostenrijk. Voor het eerst sinds de zomer zakt de sneeuwgrens daarbij soms naar dalniveau. Vrijdag kan het namelijk sneeuwen tot 1000 meter!

Vandaag zien we op de weerkaarten nog geen sneeuwval. Een zwak tussen-hoog zorgt eigenlijk voor een hele vriendelijke dag. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en uit de bewolking valt slechts lokaal een buitje. Met maar weinig wind wordt het maximaal 14 graden in Tirol tot toch nog 18 of 19 graden in Stiermarken en Karinthië. Komende avond en nacht is het vaak helder en droog. Onder een heldere hemel kan het soms hard afkoelen, in sommige dalen kan het zelfs een graadje vriezen.

Maar de vorst luidt nog geen winterweer in. Morgen als een lagedrukgebied nadert trekt de wind vanuit het zuiden voor het laag uit aan. Het wordt langs de noordkant zelfs een beetje föhnig. Tijdens de ochtend schijnt geregeld de zon nog maar tijdens de middag raakt het overal bewolkt. Het wordt maximaal 15 tot 18 graden. Waarschijnlijk is dit ook de laatste 18 graden van het jaar. Tijdens de avond volgt intensieve regen vanuit Zwitserland en in de nacht begint de sneeuwgrens te zakken.


Vrijdagochtend hebben we te maken met aanhoudende sneeuwval vanaf 1000 tot 1200 meter langs de noordkant. Aan de zuidkant is het nog een fractie milder met een sneeuwgrens die steekt op 1500 meter. Met name in Vorarlberg en Tirol kan een leuk laagje van ongeveer 10 tot 20 centimeter vallen. Zeker geen dump maar het begin is er zullen we maar zeggen. Gedurende de dag verplaatst het zwaartepunt van de sneeuwval van Vorarlberg richting Stiermarken.

Ook zaterdag is het fris, tijdens de ochtend vallen enkele sneeuwbuien tot 1000 meter langs de noordkant. Maar in de middag wordt het overal droog en breekt geregeld de zon door. Het is fris met temperaturen in de bergen rond of onder nul. In de dalen wordt het maximaal 5 tot 9 graden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Cityhouse Flipside Groot Banner

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×