Volgende sneeuwdump staat klaar: meter sneeuw Oost-Tirol


Vandaag start de dag helder en koud met matige of strenge vorst. In diverse dalen kan nevel of mist hangen en in het alpenvoorland hangt zelfs een dik pakket hochnebel. Deze zullen in de loop van de ochtend grotendeels oplossen. Hierna volgen een aantal zonnige uren.

Vanmiddag trekt vanuit het zuiden hoge bewolking Oostenrijk binnen. De zon zal het dan weer moeilijker krijgen. Uiteindelijk raakt het aan de zuidkant zelfs zwaar bewolkt. Al met al is het een frisse novemberdag met middagtemperaturen tussen de 0 en 8 graden.


Uiteindelijk neemt vanavond de bewolking verder toe en volgt regen en sneeuwval vanuit Italië. Een omvangrijk laag ligt nabij Italië en stuwt warme en vooral vochtige lucht richting Oostenrijk. Deze vochtige lucht gaat vooral in Oost-Tirol flink tegen bergen stuwen. Maar de echt warme lucht bereikt Oostenrijk niet. Sterker nog, het laag trekt ook koude lucht vanaf het continent aan. Hierdoor hebben we opnieuw te maken met een combi van koude lucht en flink wat neerslag. Precies zoals vorige week ook al twee maal gebeurde.


Maar omdat de scheidingslijn tussen de twee luchtsoorten zeker 36 uur stationair over Oostenrijk ligt blijft het vooral in Oost-Tirol flink doorsneeuwen. Vanaf vanavond tot woensdagochtend valt hier sneeuw naar beneden. Morgenavond wordt de piek bereikt met soms 3cm sneeuw per uur. Daarbij zakt de sneeuwgrens hier naar 1200 tot zelfs 1000 meter.

Ook elders in Oostenrijk gaat het morgen(avond) en in de nacht naar woensdag flink sneeuwen. In Tirol en Salzburg kan de sneeuwgrens zelfs zakken naar 700 meter. De minste neerslag wordt in Vorarlberg verwacht.


Tot en met woensdagochtend kan er in de staulagen van Oost-Tirol een meter sneeuw vallen. Ook in de dalen kan hier een flink pak vallen. Zo kan Matrei reken op zeker 25cm in het dal. Ten noorden van de hoofdkam valt minder. Maar tezamen met de sneeuw die al ligt zal de sneeuwlaag flink aangroeien. Daarbij zullen vele groene dalen wit kleuren.

Woensdag zelf is het dan tijdelijk droog en rustig. Het omvangrijke laag bij Italië stort in en maakt plaats voor een nieuw systeem.

Donderdag zien we het volgende systeem afzakken richting Italie om min of meer een herhaling van zetten te laten zien. Het lijkt haast wel een patroon. Maar daar vooruit draait de stroming even volledig naar het zuiden. Door de föhn werking lijkt er even een heuse föhnstorm op te steken. Opnieuw zijn dan windsnelheden van meer dan 100km/u mogelijk.


Hoe de situatie zich daarna in detail ontwikkeld is nog te onzeker. Maar wat wel zeker is, is dat er opnieuw sneeuw onderweg is. November lijkt dit jaar dus veel sneeuw te brengen.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Grote Banner Chalet Bramberg

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

2 reacties

  1. Kees Van der Plas schreef:

    Ziet er goed uit Jeroen!! Mooie aanloop naar de kerstvakantie al duurt dat nog even. Heerlijk!!

  2. Johan schreef:

    Hopelijk nemen mensen nu wel de risico’s mee in hun afweging om off piste te gaan skien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht