Waar gaat die enkele onweersbui vallen?

Warm zomerweer kan nooit lang goed gaan in Oostenrijk. Er is altijd wel ergens kans op een onweersbui, en zo ook de komende dagen. Nogmaals zoals gisteren al gemeld: het blijft prachtig zomerweer! Maar toch gaat er dagelijks wel ergens een onweersbui vallen. We gaan proberen om deze enkele onweersbui zo goed mogelijk te voorspellen, maar het blijven natuurlijk de Oostenrijkse Alpen.

Dit weekend liggen de Oostenrijkse Alpen tussen enkele grote weersystemen, desondanks is de luchtdrukverdeling redelijk oppervlakkig. Met een uiterst zwakke Noordelijke stroming op hoogte wordt warme maar ook vochtige lucht aangevoerd. Aan de grond en in de dalen staat vaak maar weinig wind, vaak uit het Westen.

Opvallend is trouwens dat restanten van een orkaan voor de Europese kust liggen. Maar deze zullen het vaste land niet bereiken.

Morgen beginnen we weer met veel zon en snel stijgende temperaturen. Her en der ontstaan stapelwolken en een enkele weet uit te groeien tot een onweersbui. Daarbij temperaturen tussen de 24 en 30 graden, op 1500 meter rond de 17 graden. In de middag zullen de eerste buien ontstaan in Karinthië, vooral over de Karawanken kan het tot flinke onweersbuien komen. Ook de Tauerngebergte en het Burgenland moeten rekening houden met een enkele onweersbui. Ook langs de grens met Tsjechië kan het tot onweer komen. Tegen zonsondergang kan er nog een onweersbui vanuit Duitsland het Tirolerunterland intrekken. Elders blijft het droog en zonnig, in de lagere dalen en steden verloopt de avond zwoel.

In de nacht trekken er meer wolken Oostenrijk binnen, zeer lokaal met een onweersbui.

Zondag begint de dag in Tirol en het Salzburgerland bewolkt en elders zonnig. Uit de bewolking valt al een enkele bui, soms met een klap onweer. In de loop van de ochtend doven deze buien snel uit, en breekt de bewolking. Restanten van de buien trekken richting het Oosten waar het in de middag tot flinke onweersbuien komt. Ondertussen stroomt drogere lucht Voralberg en Tirol binnen, hier is het droog en meest zonnig. Karinthië en Stiermarken hebben de slechtste papieren, hier kan het de hele dag tot enkele onweersbuien komen. Tegen de avond trekken de onweersbuien het donaudal in en kan het zelfs even regenen in Wenen.

Maandag is de lucht wat droger en stabieler, vooral in Oost-Oostenrijk is het droog en wolkenloos. In de middag en avond kan er een groot onweerscomplex vanuit Zwitserland over het Westen trekken. Het is nog onzeker of voor dit te verwachte complex ook al buien zullen ontstaan. Het blijft warm en zwoel met 23 tot 31 graden.

En in de nacht naar dinsdag krijgt heel Oostenrijk wel te maken met onweersbuien. Het complex is te koppelen aan een koufront. De hoogtestroming wordt wat Nooroostelijke en hier ligt iets koelere lucht klaar. Dinsdag achter het koufront is het een behoorlijk stuk koeler met slechts 21 tot 25 graden in de middag. Er vallen verspreid over de dag buien, maar de afkoeling is maar voor korte duur. De blokkade die ten Westen ligt (al sinds eind april) herstelt en sterkt verder aan. Het blijft ook na dinsdag warm en zwoel met soms een onweersbui.

Groeten uit een zonnig Tirol,
Jeroen Elferink

Alpen Reizen

(Visited 394 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

2 reacties

  1. Destiny schreef:

    Als ik da ensembles van gfs voor zell am see kijk zit er toch veel neerslag in.. zie ik het verkeerd of?

    Groetjes Destiny

    • Jeroen Elferink schreef:

      Klopt maar tegelijkertijd ook veel spreiding en onzekerheid. Kortom er zullen dus wel enkele zeer forse regen en onweersbuien vallen. Maar verregende dagen worden totaal niet verwacht, daarnaast blijft het warm. Dit soort dagen zijn helaas voor de weermodellen ook zeer moeilijk in te schatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.