Waarschuwing voor noodweer!

Waarschuwing voor noodweer, een explosieve cocktail voor zware onweersbuien ligt momenteel boven Oostenrijk. Voor een slepend koufront uit ontstaan vandaag in de zwoel warme lucht talloze buien waarbij de kans op overlast groot is.

Deze ochtend is het aanvankelijk nog droog en op veel plaatsen redelijk zonnig. Vooral in het oosten en zuiden blijft het nog lange tijd flink zonnig. Hier stijgt de temperatuur naar tropische waarden. Richting het westen ontstaan deze tweede ochtendhelft al de eerste buien. Naar verwachting zullen de eerste buien rondom het Arlgebergte ontpoppen. Deze buiencluster moeten we vandaag goed in de gaten gaan houden.

Verwachting neerslagbeeld Oostenrijk via ICON model om 15:00 uur.

Want de verwachting is de dat deze buiencluster rondom het middaguur ter hoogte van Innsbruck ligt. Vanaf dit moment kan er ook onweer voorkomen. Later is ook hagel en een toenemende kans op wateroverlast mogelijk. In de tussentijd ontwikkeld zich een tweede clustergebied boven Karinthie.

Later vanmiddag activeren de buien verder en binnen de rode vlakken verwachten we al kans op aanzienlijk noodweer. Maar binnen het paarse vlak verwachten we de zwaarste onweersbuien. Denk hierbij aan hoosachtige verschijnselen, wolkenbreuk, veel onweer en grote hagelstenen. Ook in Karinthie en Stiermarken zijn enkele zware onweersbuien mogelijk. Maar de kans op noodweer is hier aanzienlijk lager. Buiten de gekleurde vlakken zijn ook onweersbuien mogelijk, maar deze zijn minder heftig of zwaar.

Achter de buienlijn volgt een gebied met frontale regen. In o.a. Vorarlberg en westelijk Tirol verloopt de middag dus grotendeels regenachtig en een behoorlijk stuk koeler. De temperatuur ligt tussen een met 20 graden koele Bludenz en 32 graden warme Wenen. Komende avond en nacht trekt dit gebied met regen richting het oosten maar wordt in activiteit minder.

Morgen liggen restanten van dit front over centraal Oostenrijk en leven in de middag weer op. Vooral in Karinthië en Oberösterreich zijn enkele zware onweersbuien mogelijk. Echter zullen de buien niet zo actief of fel worden als vandaag. In het westen volgen opklaringen en met 27 of 28 graden en wat zon is het hier prima zomerweer. In het uiterste oosten verloopt de dag ook prima met veel zon en 28 of 29 graden.

Vrijdag keert de hoogzomer eventjes helemaal terug met veel zon en zéér hoge temperaturen.

Het weekend brengt warm tot heet zomerweer. Het is alleen nog even de vraag wat de onweersbuien gaan doen. Want de depressieactiviteit ten westen van Oostenrijk laait flink op. Met een beetje pech doet west Oostenrijk dan mee met flinke buien (vanaf de ochtend al). Na het weekend volgt sowieso een afkoeling.

Jeroen Elferink

Weerpagina

Golfclub Kitzbüheleralpen Westendorf

Mesnerwirt Westendorf Zomer

Mesnerwirt Westendorf Winter

Golf club Hohe Tauern

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht