Wachten is op de winter

De wintersport staat voor de deur en vanaf vandaag gaan we iedere dag berichten over het weer in Oostenrijk. Dagelijks publiceren wij het actueelste weerbericht om 8 uur in de ochtend. Hierdoor bent u altijd op de hoogte van de sneeuwsituatie op uw wintersportbestemming! Onder aan het bericht treft u de sneeuwhoogte’s van de grootste skigebieden in Oostenrijk. Maar goed nu terug naar het weer, want we moeten nog even geduld hebben voordat de winter echt losgaat. De komende dagen is het helaas wat aan de zachte kant.

Vandaag neemt de bewolking alleen maar verder toe. Deze ochtend is het al in het Westen flink bewolkt en in enkele dalen ligt ook nevel. Nergens heeft het meer echt hard gevroren en op 1500 meter dooit het. Richting het Oosten is het kouder. Hier heerst de winter nog, maar in de middag komt het kwik ook hier boven nul. In de loop van vanmiddag volgt er ook wat zwakke neerslag met regen en wat sneeuw in Vorarlberg en Oberösterreich. In Oberösterreich en later ook in het Salzburgerland is ijzel mogelijk. Dit is regen dat bevriest op de ondergrond, kijk goed uit voor gladde wegen.

De nacht naar zaterdag brengt meer sneeuw en regen, waarbij de sneeuwgrens gestaagd stijgt. Uiteindelijk tegen zaterdagochtend over de 1500 meter. Hierboven is het nog altijd winter.

Het weekend brengt zachter weer, met verder oplopende temperaturen. Ook de vorst in Oost-Oostenrijk verdwijnt. Zaterdag is het na een laatste regenbui in de ochtend droog, zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en op 1500 meter is het een graad of 2. Zondag komt met de westcirculatie een nieuwe storing binnen. Een actief warmtefront waarbij de sneeuwgrens helaas verder stijgt. Zondag op maandag regent het in vrijwel heel Oostenrijk tot 2300 meter. Op 1500 meter stijgt het kwik naar een graad of 7 tot 8.

Ook maandag overdag houden de regenbuien aan, waarbij de sneeuwgrens verder het hooggebergte instijgt. Het doet pijn om te melden dat de sneeuwgrens wel eens naar 2500 meter kan stijgen.

In totaal kan er tot dinsdagochtend grosso modo 20mm regen vallen. De grootste hoeveelheden treffen we in Vorarlberg, die de zwaarste klappen opvangt van de westcirculatie. Vergeet daar overigens niet de harde tot stormachtige wind die in de bergen staat. Het meest blijft de schade beperkt in Karinthië, hier valt slechts 5 tot 10mm. Maar naast al deze regenellende is er ook goed nieuws.

Dinsdagmiddag volgt er een touch-and-go van een koufront, met daarop een beetje sneeuw tot 1000 meter. Met name voor Tirol en het Salzburgerland, elders helaas te droge condities.

Op de langere termijn zien we vooralsnog geen serieuze omslag, al lijkt de westcirculatie steeds meer te meanderen. Daarbij kan in het gunstige geval richting het 2e weekend van december de stroming dusdanig aanpassen dat we meet met een noordwestelijke, of zelfs noordelijke, stroming te maken krijgen. Te samen met veel vocht en de nabijheid van lagedrukkernen, belooft dat vaak veel sneeuw voor de Oostenrijkse noordkant. Maar de toekomst zal uitwijzen of dit ook gaat gebeuren, hoop is er gelukkig wel.

SNEEUWHOOGTE’S
De natuurlijke sneeuwhoogte’s buiten de piste in de populairste bestemmingen.

Bramberg am Wildkogel dal: 0cm berg 15cm
Brixen im Thale dal: 5cm berg: 10cm
Ellmau dal: 0cm berg: 15cm
Gerlos dal: 5cm berg: 20cm
Hintertux dal: 5cm berg: 35cm (non-gletsjer)
Kaprun dal: 0cm berg 30cm (non-gletsjer)
Kirchberg dal: 5cm berg: 15cm
Kitzbühel dal: 0cm berg: 15cm
Konigsleiten dal: 10cm berg: 20cm
Mayrhofen dal: 0cm berg: 15cm
Saalbach dal: 0cm berg: 10cm
Sankt Anton am Arlberg dal: 5cm berg: 10cm
Solden dal: 5cm berg: 60cm (non-gletsjer)
Soll dal: 0cm berg 15cm
Westendorf dal: 5cm berg: 15cm
Zell am See: 0cm berg: 10cm
Zell: 0cm berg 20cm

Suggestie’s voor andere dorpen in deze lijst? Laat het ons weten in de reactie’s!

Banner CMP Groot 1200x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...