Het is nog even wachten op écht winterweer

Winterweer, gisteren kwam eindelijk de winter deels terug in Oostenrijk. De sneeuwvlokken vielen weer tot in de dalen. Maar de kou-uitbraak vanuit het hoge noorden was nog niet genoeg. Er viel relatief weinig sneeuw en onder de 1000 meter was de vers gevallen laag zo weer weg. Gelukkig is het deze nacht wel flink koud geweest waardoor de sneeuwkanonnen aanstaan. Daarmee start december toch nog een beetje winters. Maar verder is het echt nog even geduld hebben op echt winterweer.

Vandaag zien we een lagedrukgebied via de golf van Biskaje richting het Middellandse Zeegebied trekken. Aan de oostflank wordt milde lucht vanuit Afrika richting zuid en centraal Europa getransporteerd. Ten noorden ervan juist koude en polaire lucht. Oostenrijk ligt min of meer op het grensvlak met een zwak warmtefront. Dit zelfde warmtefront trekt als een backbend-systeem (lees: occlusie) morgen activerend weer terug richting Italië met opnieuw een beetje sneeuw in Oostenrijk.


Door dit systeem neemt de bewolking in de loop van de dag toe. Ook stroomt er mildere lucht de Alpen binnen. Hierdoor stijgt de vorstgrens tijdelijk richting de 1700 meter. Uiteindelijk is later vanmiddag de bewolking dermate dik dat er ook nog een spatje in Vorarlberg of Oost-Tirol kan vallen.


Uiteindelijk trekt het zwakke warmtefront door richting noordoost Oostenrijk. Uiteindelijk komt dit front daar enige uren stationair te liggen om daarna weer als backbend richting het zuiden te trekken. Hierdoor activeert het front weer een beetje en daardoor kan het morgenochtend enige uren sneeuwen aan de noordkant. Daarbij zakt de sneeuwgrens opnieuw, ditmaal tot een absoluut dalniveau.

Morgenmiddag is het vrijwel overal droog. In de koudere lucht (-5 op 1500 meter) kunnen de sneeuwkanonnen weer op volle toeren! Uiteindelijk is er 2 tot 5 centimeter sneeuw gevallen. De nacht verloopt met de komst van een hogedrukgebied helder.


Verder valt de wind weg waardoor het flink afkoelt. Dinsdagochtend starten we de dag met strenge vorst. In enkele dalen weet het kwik te dalen naar -10 tot -20! Alleen maar goed nieuws dus voor de productie van kunstsneeuw. Overdag kan het in enkele dalen, mede door een inversie, iets onder nul blijven. Een typisch dal hiervoor is het Pinzgau.


De dagen die volgen is het droog en prachtig kaiserwetter. De zon schijnt door de komst van een hogedrukgebied flink. Wel ontstaat er nevel en mist in de lagere gebieden. Verder verlopen de nachten flink koud. Ook de nacht naar donderdag brengt strenge vorst. Rond het weekend ligt alles weer open. Gaan we richting een kou-uitbraak, of wordt ons geduld verder op de proef gesteld? We gaan het zien!

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...