Het wachten is op serieuze sneeuwval

Het wachten is op serieuze sneeuwval want deze week ligt er een stabiel hogedrukgebied nabij Oostenrijk.


Het hogedrukgebied is prachtig zichtbaar op de luchtdrukkaart van Europa van deze middag. Storingen worden om Oostenrijk via Scandinavië geleid. Zowel zachte oceaanlucht als polaire lucht kunnen Oostenrijk niet bereiken. Hierdoor hebben we vooral met helder stralingsweer te maken. Oftewel koude nachten maar overdag in het zonnetje nog positieve temperaturen. Al kan een inversie in bijvoorbeeld de inneralpine uitkomst bieden.


Deze ochtend is het flink koud in West-Oostenrijk. Hier vriest het momenteel matig tot streng in vele dalen. Vanmiddag komt uiteindelijk het kwik onder de 1000 meter op de meeste plaatsen iets boven nul. Alleen in de inneralpine kan het dus onder een inversie blijven vriezen. Richting het oosten hangen nog meer restwolken van een sneeuwstoring die gister overtrok. In het Wienerwald kunnen nog sneeuwvlokken vallen. Uiteindelijk breekt ook hier vanmiddag de zon nog even flink door.

Vannacht is het overal helder en koelt het flink af, opnieuw is matige tot strenge vorst mogelijk. Goed nieuws voor de productie van kunstsneeuw! Aan het eind van de nacht zal nevel en mist in de lagere delen ontstaan.


Ook morgen flink wat ruimte voor de zon, dit keer ook in het oosten. De ochtend verloopt nog koud met temperaturen in de dalen die lang onder nul blijven. De middag brengt uiteindelijk lichte dooi tot 1200 meter.

Donderdag weinig verandering met mooi kaiserwetter. De lucht blijft strakblauw en de nachten koud. Overdag wordt het dan wel duidelijk milder met 5 tot 10 graden.

Voorlopig lijkt vrijdag de laatste dag met prachtig kaiserwetter te zijn. Op de weerkaarten zien we dan al wel een verandering. Het eerst nog zo sterke hogedrukgebied gescheurd en vertrokken naar zuidelijk Rusland en de Azoren.

Tijdens het weekend komen storingen dichterbij. Eerst nog met zachte lucht en een sneeuwgrens die te hoog ligt voor de non-gletsjerskigebieden. Maar na het weekend stijgt de kans op wat kouder weer met ook weer toenemende sneeuwkansen voor de lagere delen. Spannende situatie dus waarbij we even moeten wachten. Iets wat we de laatste jaren vaker zagen in december. Fingers crossed!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Banner Chalethuren Oostenrijk

Grote Banner Chalet Bramberg

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht