9 Tips om Wandelschoenen te kopen

CMP & Molly Socks

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, werk ik in de zomer als bergwandelgids met mijn bedrijf Holiday Hikes. Tijdens de voorbereiding en de touren zelf, deel ik veel informatie, leuke weetjes en nuttige tips met mijn gasten en mede-berggeiten. In deze nieuwe serie neem ik jullie mee op pad de bergen in en deel deze leuke, en vaak handige informatie, met jullie! In deze derde blog praten we over de aanschaf van jouw nieuwe wandelschoenen!

Wandelschoenen, we kunnen niet zonder

Eigenlijk zijn ze het belangrijkste onderdeel van je uitrusting: je bergwandelschoenen! Zonder je stappers kom je maar slecht uit de voeten in de bergen. Ze zorgen ervoor dat we goed van A naar B komen, grip hebben op natte ondergrond, makkelijk over los gesteente komen en ook bij regen droge voeten houden. Maar het juiste paar wandelschoenen vinden is nog een hele kunst.

Als we onze wandelschoenen goed verzorgen, kunnen ze lang mee gaan. Maar op een gegeven moment zijn ze dan toch aan vervanging toe. Scheurtjes in de bovenzijde, niet meer waterdicht, of in het ergste geval een los latende zool. Allemaal redenen om toch op zoek te gaan naar waardige vervangers. Met het enorme aanbod is dit niet altijd even makkelijk. Hierbij mijn tips om de juiste nieuwe stappers te vinden en, om er lang plezier van te hebben!

Mijn 9 tips voor wandelschoenen kopen

 1. Het juiste type

Belangrijk is dat je het juiste type schoenen voor jouw activiteiten aanschaft. Wandelschoenen heb je in de categorieën A tot D, waarbij A een lichte wandelschoen met soepele zool is, en D het zwaarste type schoen met stijve zool is. Hieronder de indeling van de categorieën;

 • A: een lichte wandelschoen met een soepele zool welke geschikt is voor kortere wandelingen over goede paden.
 • B: hogere wandelschoenen met een ondersteuning voor de enkel. Deze schoenen zijn geschikt voor bergachtig terrein.
 • C: hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool. De schoenen zijn geschikt voor oneffen terrein en meerdaagse wandeltochten.
 • D: een zware hoge bergschoen met een zeer stevige zool, waar vaak ook stijgijzers onder gemonteerd kunnen worden. Deze schoenen zijn meestal minder comfortabel.

Voor een gemiddelde bergtocht word een schoen uit de categorie B/C geadviseerd. Hiermee kan je goed uit de voeten op oneven terrein en verschillende typen ondergrond, terwijl je voet en enkel voldoende steun krijgen.

 1. Koop bij een specialist

Koop je nieuwe stappers altijd bij een outdoorwinkel of wandelschoenspecialist. Leg goed uit welke soorten touren je maakt of wilt gaan maken, zodat ze schoenen uit de juiste categorieën nemen. Kijk niet al te veel naar de prijs. Een goede wandelschoen kost al snel 100,- tot 300,- euro. Dit is een investering waar je lang plezier van kan hebben. En het belangrijkste is dat de schoen goed past bij jouw voet!

 1. Neem je tijd

Haast het aankoopproces niet, neem je tijd met passen, voelen en proberen. Een goede verkoper zal je voeten meten, beoordelen en je adviseren over welke schoenen (merk, type, etc.) bij jouw voeten en jouw wensen passen. Bespreek ook features zoals Gore-tex, vetersystemen, leer of kunststof bovenwerk, half-hoge of hoge modellen, etc. Het is aan te bevelen om op een doordeweekse, rustige dag naar de winkel te gaan. Zodat er geen drukte en stress is en er ruim tijd aan jou als klant kan worden besteed.

 1. Neem je oude stappers mee

Als je oude wandelschoenen erg fijn waren en goed zaten, neem ze dan mee. Hier kan de verkoper waardevolle informatie uit halen over wat voor schoenen goed voor jouw zijn, de stand van je voeten bij lopen, de slijtage van je oude schoenen, etc. Hieruit kan hij jouw looppatroon afleiden en zo een nog beter advies geven.

 1. Meten is weten

Ondanks dat je misschien al jaren dezelfde schoenmaat hebt, laat altijd je voeten opmeten. Helaas worden er nog steeds heel veel wandelschoenen te klein gekocht. Dit resulteert in problemen bij het lopen, blaren, pijn en nog meer. Vaak merk je dit pas als je begint met afdalen tijdens een bergtour. Dit is waarom veel winkels tegenwoordig ´proef-parcoursjes´ in hun winkels hebben. Hier kan jij je nieuwe stappers testen op verschillende ondergronden, berg op en berg af.

 1. De juiste sokken

Pas je wandelschoenen altijd met de juiste sokken. Neem je eigen wandelsokken mee naar de winkel zodat je ze ook past met sokken waarmee je ook op tour gaat. Gebruik altijd wandelsokken bij een bergtour, deze zijn speciaal ontworpen voor dit doel. Sokken van merino wol zoals Molly Socks zorgen voor de juiste temperatuur- en vochthuishouding van je voeten, terwijl de ingebouwde ondersteuningszones je voeten ondersteunen.

 1. It´s not about the looks

Laat je niet verleiden tot het kopen van schoenen met die gave kleur of een bepaald merk als ze eigenlijk niet bij je voeten passen. Het gaat niet om looks in de bergen, veel belangrijker is je eigen comfort en veiligheid. Elk merk heeft zijn eigen pasvorm en leest, en deze moet passen bij jouw voeten. Bij mijn voeten past bijvoorbeeld CMP erg goed, en andere Italiaanse merken. Probeer een paar merken uit, laat je adviseren door de verkoper, en kies het merk wat het beste bij jouw voeten past.

 1. Inlopen

Loop je wandelschoenen altijd goed in als je thuis bent. Wandelschoenen zijn altijd stijver als ze nieuw zijn, dat moet eerst soepel worden. Loop thuis de trappen op en af, houdt ze een tijdje aan, voel goed hoe ze zitten. Immers, als ze nu toch niet goed zijn kan je nog terug naar de winkel om advies te vragen. Ook is het gewoon fijn om aan je bergschoenen te wennen!

 1. Inlegzolen

De standaard inlegzolen die met wandelschoenen mee komen, zijn vaak erg simpel en bieden weinig ondersteuning aan je voeten. Het is vaak een erg goede investering om een paar eigen inlegzolen in een outdoorshop aan te schaffen. Voor ongeveer 50,- euro kun je goede zolen krijgen die door middel van thermo-forming aan jouw voeten worden aangepast. Deze zolen geven een veel betere ondersteuning aan je voeten, wat veel prettiger loopt en waardoor je minder snel vermoeide of pijnlijke voeten krijgt.

CMP Wandelschoenen

Heb jij nog tips voor het kopen van wandelschoenen?

Liebe Gruße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×