Wanneer wordt het nou echt eens herfst?

Brixen im Thale vandaag

Het was vandaag een prachtige nazomerdag met veel zon en strak blauwe luchten. Daarbij was het zeker niet koud, in het Inntal was het zelfs 26 graden. En dat in een herfst die al lange tijd gedomineerd wordt door de zon en hoge temperaturen. Wanneer wordt het nou echt eens herfst?

Om maar gelijk een spoiler te geven, voorlopig blijft de echte herfst uit. Het huidige zonnige en warme weerbeeld houden we nog zeker tot ver volgende week vast! Het weersysteem is opnieuw geblokkeerd en de wind blijft vanuit het Zuiden waaien. Onder invloed van het hogedrukgebied blijft het ook nog eens droog. Toch zullen er momenten zijn dat het tijdelijk ietsjes minder fraai is…

Morgen starten we de dag opnieuw strakblauw. In de lagere dalen hangt lokaal wat mist maar deze lost snel op. In de middag trekt de fohn aan en wordt het 18 tot 24 graden, tijdens föhn zelfs 26 graden. In de namiddag trekken er wat wolkenvelden West-Oostenrijk binnen, die het de zon soms wat moeilijk maakt. Ook hangt er een föhnmuur bij de grens met Italië en raakt het bewolkt in Oost-Tirol. Elders eindigt de dag zoals hij begon, zonnig.

Overmorgen, vrijdag, verandert er weinig. De fohn wordt wel zwakker waardoor de temperatuur minder snel stijgt, maar met maximaal 20 tot 24 graden is het zeker niet koud. In de middag trekken er wat restanten van een storing uit Italië over, waardoor het lokaal tijdelijk wat bewolkter is. Ook zullen we de ontwikkeling van stapelwolken zien, en rondom de hoofdkam kan een enkele wolk uitgroeien tot een onweersachtige bui.

Het weekend brengt weer drogere lucht waardoor de wolkenvelden wegblijven. Het wordt zonnig en extreem warm, zaterdag 22 tot 24 graden, zondag maar liefst 26 of 27 graden! Waarden die voor half oktober extreem zijn. Daarbij staat een zwakke föhn.

Ook na het weekend zien we weinig veranderen, een echt einde aan deze warme en zonnige herfst is nog niet inzicht. Wellicht dat de wind iets Oostelijker wordt waardoor de temperaturen iets minder extreem uitpakken, maar met middagtemperaturen rondom de 20 graden is het niet koud. Kortom genieten van de zon, en wachten totdat de herfst al dan niet winter echt komt.

Jeroen Elferink

Snowbreaks Oostenrijk Banner 1200x800

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...