Zéér warm en föhnig, donderdag mogelijk sneeuwval

Europa vanmorgen, Oostenrijk ligt midden in de warme Zuid Oostelijke stroming terwijl Italië opnieuw getroffen wordt door zwaar noodweer. Maar deze depressie zorgt juist voor een extra warmte oprisping richting Oostenrijk. De komende dagen kan het iedere dag wel ergens 20 graden worden, ondanks dat de zon amper schijnt. Het beeld van Europa verraad ook dat het allang geen zomer meer is, want onder het hogedrukgebied liggen veel lage mist- en nevelvelden. Ook Oostenrijk heeft hier last van, en dit beeld zien we helaas de komende dagen vaker terug.

Morgen wordt de föhn krachtiger en loopt de temperatuur aan de Noordkant flink op. Mist en nevel los relatief snel op, alleen in het Oosten blijft de mist hardnekkiger. Er trekken van tijd tot tijd hoge wolkenvelden over. In de middag raakt het bewolkt aan de Zuidkant en kan er spatje regen vallen. Het wordt 11 tot 16 graden, met föhn 20.

Dinsdag en woensdag weinig verandering in het weerbeeld. In het Westen en Noorden blijft het flink zonnig met föhn. Rondom de hoofdkam waarschijnlijk een goed ontwikkelde föhn-muur waardoor het ook op veel gletsjers bewolkt en mistig is. Aan de Zuidkant blijven de wolken domineren en hier is van tijd tot tijd wat regen mogelijk. Geen grote hoeveelheden gelukkig. Het Oosten daarentegen kalm najaarsweer met wolkenvelden, mist en nevel. De temperaturen variëren van een voorjaarsachtige 20 graden in Salzburg tot 11 graden in de miezeeregen in Lienz. Vorstgrens rond de 2700 meter.

Woensdagavond trekt een koufront Oostenrijk binnen…

Welke donderdag regen en sneeuwval veroorzaakt. Onder de 1700 meter blijft het nagenoeg overal regenen, maar daarboven kan het nog wel even flink sneeuwen. Alleen de berekeningen tussen de 2 hoofdmodellen verschillen sterk. Het GFS komt met toch wel een serieuze sneeuwdag, waarbij er zeker 10 tot 30 centimeter bijvalt. Het ECMWF komt helaas met een zwakker front, met slechts een klein beetje sneeuw en regen. Hoe dan ook verloopt de donderdag zwaar bewolkt en druilerig, met boven de 1700 meter kans op sneeuwval. Op de gletsjers wordt het overigens flink kouder, met een gure wind is het op 3000 meter slechts maximaal -7C graden!

Vanaf vrijdag knapt het weer met de komst van een nieuw hogedrukgebied op, we gaan de zon vaker zien en het blijft droog. In de bergen blijft het koel, op 3000 meter hoogte rond de -6C graden. In de dalen zijn dan weer dubbele cijfers mogelijk.

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×