Warm kaiserwetter en föhnstorm

Warm kaiserwetter, gisteren maakte een warmtefront een einde aan een koude en winterse week in Oostenrijk. Met komst van een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming wordt warme lucht richting Oostenrijk aangevoerd. Enkel tijdens de avonden en nachten komt het onder een inversie tot vorst. Maar verder is het de komende tijd anti-winters. Wel kunnen we vandaag genieten van kaiserwetter.


Vandaag start de dag met wat nevel of mist in de dalen. Daarbij vriest het enkele graden. Maar iets de berg op, boven de inversie, ligt de temperatuur veelal boven nul. Vanmiddag is het overwegend zonnig maar staat er in de bergen opnieuw veel wind. Tot storm komt het niet. Wel wordt de lucht steeds milder en uiteindelijk kan in Tirol de vorstgrens stijgen naar 2300 meter. In het Oosten ligt de vorstgrens nog lange tijd tot 1700 meter. In de dalen ligt de temperatuur tussen een milde 14 graden in Bludenz of Landeck en 2 of 3 graden in dalen met een inversie.

Komende avond en nacht blijft het helder. In de bergen trekt de wind verder aan en kan het tot storm komen. Windstoten tot 100 km/u zijn dan niet uitgesloten.

Een uitzakkend laag is verantwoordelijk voor de warme föhnstorm die de komende 48 uur sterker en sterker wordt. ‘Onze’ kou incl nordstau ligt ver van Oostenrijk vandaag, namelijk ten westen van Iberisch Schiereiland. Daar slecht weer met morgen en overmorgen zware sneeuwbuien in Portugal en Spanje. Bij ons geen neerslag en ook morgen eerst nog ruimte voor de zon. Maar de temperatuur gaat verder de lift in!

De zuidelijke stroming zorgt namelijk ook voor föhnwerking. Op 1500 meter stijgt de temperatuur van zuid naar noord met maar liefst 6 of 7 graden. Bij de daalbeweging ten noorden van de hoofdkam komt namelijk veel extra (latente) warmte vrij. Morgenmiddag is het op 1500 meter een graad of 7/8. Dinsdag kan dit kunnen oplopen tot lokaal 12 graden.


Maar dinsdag is er weinig ruimte voor de zon. Op veel plaatsen domineert de bewolking. Toch kan het samen met een stormachtige föhn nog 13 tot lokaal 16 graden worden aan de noordkant. De vorstgrens trekt zich verder terug, naar 2700 meter. Daarmee is de opbouw van de atmosfeer betreft temperatuur vergelijkbaar met de opbouw rond half september. Erg warm dus zo voor de kerst.


En de dagen die volgen? Ik ga er geen woorden vuil aan maken. Het is abnormaal warm voor midden december met temperaturen die niet bij dit jaargetij passen. Ook de nachtvorst raken we in de lagere dalen vaak kwijt. Dit komt door de toename van bewolking. Maar ook zullen bestaande inversie’s in dalen dagelijks verder aangetast worden. Is er dan nog hoop?


Hoop is er zeker, vanaf 21 december pas. Maar is deze hoop realistisch. Ik betwijfel het… overtuigende afkoeling(en) laat de pluim niet meer zien dit jaar. Het blijft grosso modo te warm.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht