Warm lenteweer opkomst; morgen 25 graden!

Warm lenteweer opkomst; morgen 25 graden!

Van warm lenteweer was gisteren nog absoluut geen sprake. Een storing zorgde voor een verregende dinsdag, daarbij was het ook nog eens te koud voor begin mei. Maar vandaag is het al een stuk beter in een groot deel van Oostenrijk. Zo schijnt de zon in het westen en wordt het alweer warmer. Morgen volgt pas echt warm lenteweer, de temperatuur kan in Tirol stijgen naar 25 graden.

Vanmorgen start de dag op veel plaatsen met nog restbewolking van de storing van gisteren. Verspreid valt ook nog wat regen of een laatste bui. Maar vanuit het westen komt drogere lucht Oostenrijk binnen en op veel plaatsen begint de bewolking te breken en op te lossen. De middag verloopt in Vorarlberg, Tirol en delen van Karinthië zonovergoten. Elders komen nog wolkenvelden voor en vooral in en rondom het Wienerwald ontstaan ook stapelwolken. Het is niet koud met 15 tot 18 graden in gebieden met bewolking en ruim 20 graden als de zon schijnt.

Morgen is er in een groot deel van Oostenrijk sprake van warm lenteweer. Van opkomst tot ondergang schijnt de zon flink en de temperatuur stijgt naar een warme 20 tot 25 graden. De 25 graden wordt in delen van Tirol gehaald. Bij dit alles staat maar weinig wind en als er bewolking voorkomt is het slechts een onschuldig stapel- of sluierwolkje.

Vrijdag wordt de warme lucht onstabiel van opbouw. Hierdoor nadert een zogenaamde ’thermische vore’ (een knik in het wind- en isobarenpatroon waardoor een overschot aan lucht ontstaat en stijgt) waarop buien worden getriggerd. Het is een moeilijk meteorologische term om aan te duiden dat op een lijnvorming systeem enkele pittige regen- en onweersbuien zullen ontstaan. De exacte timing is nu nog wat onzeker, maar in de loop van de dag maakt vooral de west en noordhelft een grote kans.


Zaterdag is de thermische vore die meer neigingen van een koufront krijgt doorgetrokken naar de zuidkant. Tussen de buien door kan het opnieuw 20 tot 25 graden worden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×