Het blijft nog even warm lenteweer

Brixen im Thale gistermiddag

Het blijft nog even warm lenteweer
Als sneeuw voor de zon is het sneeuwdek in de meeste dalen onder de 1300 meter de afgelopen dagen verdwenen. De schuld ligt bij de zeer krachtige maartzon in combinatie met vrij hoge temperaturen. En ook de komende dagen blijft het warm lenteweer.

Vandaag begint de dag opnieuw strak blauw, vrijwel de hele dag schijnt de zon uitbundig. De zuidoostenwind neemt wat in kracht af en is meest zwak op alle hoogtes. Hierdoor voelt het nog wat warmer aan de voorgaande dagen. Uiteindelijk zien we middagtemperaturen tussen de 16 en 22 graden. Echt warm lenteweer dus. Op 1500 meter is het maximaal een graad of 5 á 6 en de vorstgrens ligt rond de 2300 meter. Hierdoor is het op de gletsjers dus nog wel onder nul, hier vinden we dan ook de beste skipistes.


Morgen volgt er weinig verandering. De wind draait meer naar het oosten en voert daarom een tikkeltje minder warme lucht aan. Maar met veel zon en middagtemperaturen tussen de 15 en 21 graden is het eigenlijk nog steeds warm lenteweer. Normaal is het eind maart ruim 5 tot soms 10 graden kouder. Tijdens de latere middag ontstaan wel een paar vriendelijke stapelwolken die vanaf zonsondergang weer oplossen.


Vrijdag bereikt tijdelijk wat vochtigere lucht de Oostenrijkse Alpen. Na een zonnige ochtend ontstaan er vooral in Vorarlberg, Tirol en Karinthië enkele stapelwolken boven de bergtoppen. Met name in het Arlgebergte en Karinthië kunnen deze wolken uitgroeien tot plaatselijke zomerse regenbuitjes, lokaal is zelfs een klap onweer goed mogelijk. Maar elders is het warm lenteweer met maximumtemperaturen opnieuw tussen de 15 en 21 graden.

Zaterdag is de lucht weer stabieler en warmer. Vrijwel de hele dag is het zonnig en met een UV index van maximaal 7 is het zaak goed te smeren. Zondag verandert er niet veel met opnieuw veel zon. Maar dan kunnen er opnieuw wel wat vriendelijke stapelwolken in de middag ontstaan.


Maar na het weekend gaat waarschijnlijk het weerpatroon op de schop. De prognoses zijn nog onzeker en alle opties van warm lenteweer tot kouder winters weer staan open.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...