Warm maar onrustig weer de komende dagen

Warm maar onrustig weer de komende dagen

niemandsland
De komende dagen zit Oostenrijk in een warm, vochtig zadelgebied. Op Wikipedia staan een interessant stuk over dit weerfenomeen, als je tijd hebt is het zeker de moeite waard om te lezen. Het is eigenlijk een soort niemandsland tussen hoge- en lagedrukgebieden waarin de atmosfeer vrij warm en onstabiel is. Vandaag vinden we dit zadelgebied al prachtig terug op de radar. Vanuit het Noorden druppelt wat vochtige lucht binnen en vanuit het zuiden juist de warme lucht.

showforecast
Deze combinatie zorgt voor een perfecte mix voor onweersbuien in centraal Europa. Ook in Nederland moeten we rekening houden met onweersbuien de komende dagen. Het ESTOFEX, het Europese stormcentrum, heeft al diverse waarschuwingen voor onweer uitstaan. Maar goed, terug naar Oostenrijk.

weer1
Vandaag wordt het al bijna tropisch heet. Op veel plaatsen is het 25 tot 30 graden. Maar doordat er weinig stroming in de atmosfeer zit onstaan er snel stapelwolken. Aan het eind van de middag groeien ze uit tot enkele flinke onweersbuien. Met name in Tirol, Salzburg en Karinthie zou het vanmiddag wel eens flink kunnen kraken in de atmosfeer.

cape_16052912_16052700
Morgen begint de dag opnieuw zonnig maar in de middag verplaatst de buiigheid zich wat naar het noorden. De intensiteit van het onweer kunnen we meten met de (nog moeilijkere meteojargon) Cape index. Het is een index die bepaalt hoeveel energie de lucht bevat. Als de Cape over de 1000 j/kg gaat neemt de kans op (zwaar) onweer flink toe. Dit zien we morgen prachtig terug boven Noord-Oostenrijk. Daarbij stijgen de temperaturen opnieuw naar waardes rond de 25 a 30 graden.

weer2
Zondag beginnen we opnieuw met veel zon. De lucht is wat droger en stabieler als voorheen en op veel plaatsen blijft het droog. Alleen in het Westen, Tirol en Voralberg, ontstaan in de middag weer flinke onweersbuien. De dagen erna koelt het verder af en volgen meer buien.

weer3
Wie gaat de komende dagen in Oostenrijk dit beeld evenaren ?

Fijn weekend,
Jeroen Elferink

728x90-Bizztravel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht