Warm met soms een onweersbui

Warm met soms een onweersbui

zwakhoog

Momenteel is het vrij mild en redelijk mooi zomerweer in Oostenrijk. Toch ontstaan er dagelijks enkele onweersbuien, die het zomergevoel soms een beetje onderdrukken. Deze buien kunnen dagelijks ontstaan doordat het hogedrukgebied relatief zwak is. Ook vandaag en de komende dagen zal dit het geval zijn.

zwakhoog2

Vandaag beginnen we met veel zon en snel stijgende temperaturen, vooral in het Oosten en Noorden schijnt de zon flink. In de middag zullen er enkele stapelwolken ontstaan maar vrijwel overal blijft het nog droog. Daarbij is het zomers warm met 25 tot lokaal 30 graden in het Inntal.

In de avond kunnen enkele stapelwolken in Westen uitgroeien tot een enkele maar forse onweersbui. Vooral langs de hoofdkam kunnen fikse exemplaren ontstaan. Elders verloopt de avond ook droog en zwoel.

zwakhoog3

Morgen, donderdag, is het eigenlijk een herhaling van zetten. ”Copy-paste”. Het klinkt vrij saai maar de hele verdeling is hetzelfde. Opnieuw is het vooral in de ochtend flink zonnig, maar anders als vandaag stijgt de temperatuur in de middag nog verder. Op veel plaatsen wordt het een tropische dag met temperaturen tot of net boven de 30 graden. In de namiddag en avond kunnen er in Voralberg en Tirol en elders langs de hoofdkam enkele onweersbuien ontstaan. Ook in het uiterste Oosten, richting Wenen, is een enkele onweersbui niet uit te sluiten.

De avond en vooral nacht verloopt zwoel, de temperatuur weet in de dalen maar moeizaam onder de 20 graden uit te komen. In de hoofdstad, Wenen, kan dit een tropennacht beteken (nacht waarbij de temperatuur boven de 20 graden blijft).

prec_17061612_17061312

Vrijdag zal het hogedrukgebied helaas te zwak zijn geworden. Hierdoor zijn er vanaf zonsopkomst al veel wolken aanwezig die nog voor de middag zullen uitgroeien tot zware buien. Oostelijk vanaf de lijn Salzburg – Klagenfurt zal het nog wel lange tijd in de ochtend aangenaam en zonnig weer zijn. Maar ook hier zal voor het eind van de ochtend de kans op een onweersbui flink gestegen zijn.

De middag brengt enkele felle onweersbuien, met kans op hagel, windstoten en veel neerslag. Het koelt af naar 22 tot 25 graden.

zwakhoog4

Ook zaterdag blijft de temperatuur een beetje achter. Het is met 20 tot 24 graden zeker niet koud, maar de kans op buien blijft hoog. Na zaterdag zal de luchtdruk weer stijgen en neemt de kans op enkele prachtige en stabiele zomerdagen weer toe.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht