Komende dagen warm met vaak regen

Het is warm en de komende dagen valt er vaak regen, ziet het landschap er na de kerst zo uit?

Komende dagen warm met vaak regen
We kunnen het niet mooier maken dan het is. De komende tijd is het gewoon warm in de Alpen en het zachte weer gaat gepaard met vaak regen. Vooral morgen en zaterdag is het langs de noordkant vaak nat bij een stijgende sneeuwgrens. Hierdoor zal het sneeuwdek dat nu nog in veel dalen ligt de komende dagen grotendeels verdwijnen. Ook na de kerstdagen verwachten we nog niet direct veel sneeuw of veel beter winterweer. We moeten dus roeien met de riemen die we hebben…

Vanmorgen start de dag nog droog, en geregeld breekt ook de zon door. Tot op een hoogte van 1800 meter ligt vrijwel overal de temperatuur boven nul, op 2500 meter vriest het enkele graden. In de loop van de ochtend wordt het wolkendek snel dikker en tijdens de middag trekken enkele regenbui van west naar oost over. Enkel in Karinthië en Stiermarken blijft het droog. Daarbij ligt het kwik op 1500 meter rond de +3 graden en in windrijke dalen kan het ruim 10 tot 12 graden worden.

Vanavond is het lange tijd droog. Ook komen er opklaringen voor en met maar weinig wind kan het weer een graadje vriezen in de dalen. Maar de weersverbetering is maar van korte duur. Want komende nacht raakt het alweer snel bewolkt en een volgende veel actievere storing trekt van west naar oost. Bij aanvang kan de sneeuw nog tot 1100 meter vallen.


Morgenochtend is het in heel Oostenrijk bewolkt en valt er vaak regen of sneeuw. Sneeuw valt er tijdens de vroege ochtend nog lokaal tot in de dalen, maar de sneeuwgrens stijgt gaandeweg de dag snel. Uiteindelijk valt de regen tijdens de middag tot een hoogte van 2100 meter. Dat is een bijzonder hoge sneeuwgrens voor eind december! In de dalen stijgt de temperatuur naar 9 tot 13 graden.

Ook zaterdag is het bewolkt en met vaak regen. Daarbij ligt de sneeuwgrens wel weer een fractie lager, namelijk tussen de 1400 en 1600 meter. Uiteindelijk is in 48 uur tijd 15 tot 25 mm regen gevallen, met in Vorarlberg en langs de Duitse grens uitschieters in de 50mm. Hier heeft het sneeuwdek een flinke opdonder van gekregen en waarschijnlijk zullen zaterdag of anders zondag de meeste dalen weer groen zijn. Maar het is niet enkel slecht nieuws, want op de gletsjers was dit juist nog wel sneeuw.

Als er sneeuw valt, is het pas op de aller hoogste bergtoppen en skigebieden

Tijdens de eerste kerstvakantieweek blijft het waarschijnlijk zacht met vaker de zon erbij. Toch is van stabiel weer geen sprake. Ook is er nog een kans dat het alsnog koud wordt rond de 28e december met wat sneeuw erbij. Maar deze kansen beginnen helaas wel af te nemen… Wellicht moeten we tot het nieuwe jaar wachten op echt winterweer met weer sneeuw tot in de dalen…

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...