Warm zomerweer, maar soms ook zwaar onweer

Gisteren viel het eventjes tegen in de noordelijke deelstaten

Warm zomerweer, maar soms ook zwaar onweer

De zomer van 2022 verloopt nu al zonniger en warmer dan het klimatologische gemiddelde. Dat beeld wordt de komende dagen enkel versterkt want het blijft warm zomerweer. Daarbij schijnt de zon geregeld flink en stijgt de temperatuur vaak naar tropische temperaturen. Maar de komende pakweg 3 dagen is de lucht soms ook wat onstabiel van opbouw. Het zorgt voor grote verschillen tussen de weermodellen als het gaat om eventueel zwaar onweer. Gelukkig zijn de buien vaak kortdurend en is het vaker prachtig zomerweer.


Vandaag is er weer veel ruimte voor de zon. Eventuele ochtendbewolking zoals mist en hochnebel trekken snel op en de temperatuur stijgt snel. Vanmiddag komen we uit op tropische waarden tussen de 32 en 35 graden. Kortom een perfect zomerdag voor het zwembad of om de koelte hoog in de bergen op te zoeken. Maar smeer je wel goed in, vooral in de bergen ligt de UV index tegen de 9 aan. Daarmee kan de onbeschermde huid al verbranden in slechts 10 minuten. Halverwege de middag ontstaan er wat grotere stapelwolken maar het blijft tot etenstijd op veel plaatsen nog droog.

Grote verschillen voor vanavond 20:00 uur in de weermodellen, van kurkdroog tot zware buien

Vanavond wordt het allemaal wat spannender als een thermische vore ten noorden passeert. Hierdoor bestaat er een risico op enkele zware regen- en onweersbuien voor Vorarlberg en Tirol. Maar de weermodellen zijn het totaal niet eens met elkaar. Zo zijn er weermodellen die het vrijwel overal droog houden, maar ook modellen die met zware buien en noodweer komen. Zeker is dat als de buien in dit deel van Oostenrijk ontstaan, ze gelijk heftig kunnen uitpakken. Helaas kunnen we voor nu niet meer zekerheid geven.

Hoe dan ook trekken de eventuele buien in de nacht door en morgenochtend trekken er de eerste nieuw regen- en onweersbuien ook over andere delen van Oostenrijk. Ook de rest van de zaterdag blijft de lucht onstabiel met in Karinthië en Salzburg mogelijk zwaar onweer. Elders bestaat het weerbeeld uit een mix van wolkenvelden, zon en enkele regen/onweersbuien. Het is tussendoor opnieuw warm zomerweer met maximumtemperaturen tussen de 26 en 32 graden.

Zondag keert stabielere lucht terug in de Alpen. Het blijft warm zomerweer met dagelijks veel zon, de kans op onweer wordt daarbij fors kleiner.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Chalet.nl grote banner 900-600

Mesnerwirt Westendorf

Van Beeck tenten

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...