Na zomers warme dag volgt een flinke afkoeling

weerbericht herfst

vandaag is het een prachtige herfstdag in Oostenrijk, maar een flinke afkoeling volgt

Na zomers warme dag volgt een flinke afkoeling

Vandaag is Oostenrijk in zéér warme lucht belandt. Met een zuidwestelijke stroming wordt subtropische lucht vanuit Noord-Afrika naar Oostenrijk getransporteerd. Daardoor is er veel ruimte voor de zon en na een eerst nog frisse ochtend stijgt het kwik snel. Vanmiddag is het zonnig en aan de noordkant stijgt de temperatuur naar 22 tot 24 graden. Lokaal kan het 25 graden worden in Innsbruck of Salzburg. Aan de zuidkant is het een stuk minder warm. Hier breekt de warmere luchtlaag die op hoogte ligt minder makkelijk door een aanwezige inversie. Toch is het hier met 18 tot 20 graden ook heerlijk nazomeren.

Vanavond is het nog lang helder maar trekt in de bergen wel een föhnwind aan. Daar waar het waait blijft het zacht met minimumtemperaturen rond de 15 graden. Echter zijn er ook dalen waar de wind wel wegvalt, hier kan het met gemak 10 graden kouder worden. In de nacht neemt vervolgens de bewolking toe op nadering van een koufront. Aan het eind van de nacht begint het te regenen in Vorarlberg.

Morgenochtend ligt over de westhelft van Oostenrijk een koufront. Het is bewolkt en af en toe kan het wat regenen. Grote hoeveelheden worden echter niet verwacht. De komst van het front is een voorteken dat er een flinke afkoeling staat te wachten. Een volgend koufront ligt namelijk al ten noorden klaar (zie kaart hierboven). Morgenmiddag trekt het front oostwaarts en raakt het ook elders in Oostenrijk bewolkt. Wel gaat de neerslag langzaam uit het front waardoor de oostelijke deelstaten het droog houden. De temperatuur loopt op naar 14 graden in Vorarlberg tot 19 in Wenen.

In de nacht naar vrijdag trekt het koufront dan eerst nog ten noorden lag over. Hierachter volgt een flinke afkoeling. Vrijdagoverdag is het vooral bewolkt en verspreid valt er af en toe regen. Opnieuw worden er geen grote hoeveelheden verwacht maar vooral de flinke afkoeling is merkbaar. De sneeuwgrens zakt namelijk naar 1000 meter en de vorstgrens naar 1300 meter. Dit zijn vrij lage waarden voor oktober.

Het weekend brengt een weersverbetering. Een hogedrukgebied komt dichterbij en de zon breekt vaker door. Toch is er nog genoeg onzekerheid.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Ski Outlet Logo

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...