Warme föhn wind brengt zon in de bergen

Warme föhn wind brengt zon in de bergen

livebild

Woehoe ! Afgelopen nacht heeft het weer op veel plekken in Oostenrijk gesneeuwd tot 800 meter. Hier aan de Jochsee tussen Brixen en Scheffau hebben ze van de verse sneeuw een sneeuwpop gebouwd. Maar op de linkerachtergrond zien we een hele typische wolk die het weer voor de komende dag direct verraad.  De lenticularis, een wolk die een ufo=achtige verschijning heeft.

mountain_wave

Ze ontstaan doordat aan de zuidzijde van de Alpen de wind met een flinke kracht tegen de bergen blaast. Hierdoor wordt de lucht gedwongen te stijgen. Aan de achterzijde van de berg, dit maal in dus in Oostenrijk, daalt de lucht dan weer. Hierdoor ontstaan een gelaagde maar platte wolk. En de komende week zullen we ze vaker zien.

zuidiwnd

Want de stroming is en blijft Zuidelijk. Flinke depressies worden tegengehouden door een groot hogedrukgebied boven Rusland. Door deze blokkade kan het soms bijvoorbeeld in ons eigen land tot flinke stormen komen. Maar Oostenrijk heeft meer invloed van het hogedrukgebied en houdt enkel de stroming uit het Zuiden. Hierdoor zullen de temperaturen deze week oplopen, in enkele dalen smiddags tussen de 15 en 18 graden. Maar het goede nieuws is wel dat het ook vrij zonnig zou zijn.

zuidiwnd2

En eigenlijk de hele week blijft dit patroon zitten. Pas donderdag veranderd het wat. Hierna wordt het weer waarschijnlijk rustiger en kouder. Rond de maandwisseling kon het wel weer eens tot een nieuwe winterinval komen.

Gelukkig hoeven we nog niet te vrezen voor de wintersportvakanties. Het is nog maar 20 november en een hoop kan veranderen. De sneeuwrijkste winters van de afgelopen 10 jaar begonnen ook laat, zoals het seizoen 2011-2012 met zelfs nog groene Alpenweides tot zeker enkele weken in december. Nee liever nu een aanhoudende föhn, hopelijk hebben we hem dan niet met de kerstvakantie ?

Fijne avond,
Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht