Warme zomer van 2019 had verschillende gezichten
Het is vandaag alweer 2 september en dat betekent dat de meteorologische zomer voorbij is (gisteren). Langzaam komt de winter dichterbij en gaat onze focus verschuiven naar winterweer, maar niet voordat we terugblikken op de bijzondere zomer van 2019. De zomer van 2019 was namelijk de één na warmste zomer sinds het begin van de metingen in Oostenrijk. Maar de zomer kenmerkte zich niet bepaalt door stabiliteit. De zomer van 2019 had verschillende gezichten met record veel sneeuw en hitte maar ook met opvallend weinig onweer.
In ruim 50 jaar niet meer zoveel sneeuw
De zomer begon nog met de naweeën van een bijzonder koude meimaand. Mei 2019 was de koudste meimaand in ruim 35 jaar tijd in Oostenrijk. Hierdoor lag er ook nog veel sneeuw in de bergen. De zomer begon met een record sneeuwhoogte. Zo lag er op de Zugspitze alleen nog in 1965 nog meer sneeuw op 1 juni.
Verschillende bergpassen bleven in de maand mei nog gesloten en gingen pas in de loop van juni open. Op 8 juni ging bijvoorbeeld Timmelsjoch open, maar wel met sneeuwmuren langs de weg van ruim 10 meter. Bekijk hier de foto’s nog eens terug. Niet alleen de sneeuwhoeveelheden waren uniek, ook de hoogte’s waar nog sneeuw lag. Aan de schaduwkanten van Tirol lag begin juni nog tot 1700 meter een gesloten sneeuwdek. Maar juni ontpopte zich ondanks alle sneeuw die nog lag als een echte hoogzomermaand. Juni 2019 gaat namelijk de boeken in als de warmste junimaand ooit.
Dat had gevolgen voor de sneeuwlaag want die begon nu razendsnel te smelten. In de periode van 10 tot 14 juni 2019 waren diverse rivieren in Oostenrijk buiten hun oevers getreden. De hoeveelheid smeltwater was gigantisch.
Record heet tijdens slot juni 2019
Juni sloot af met recordhitte. Op 28 juni 2019 is in Karinthië het junirecord van 36,8 graden verbroken met 38,1 in het plaatsje Hermagor. In Tirol ligt het nieuwe juni record nu op 38,5 in Innsbruck. De hitte kwam omdat de luchtdrukverdeling boven Europa geblokkeerd lag en de stroming puur zuidelijk was. Dagenlang was er geen wolkje aan de lucht terwijl extreme hitte vanuit Afrika Oostenrijk aan kon doen. Daarmee was de eerste hittegolf van 2019 een feit. Eind juni kwam er trouwens niet alleen hitte mee naar Oostenrijk, ook Saharastof kwam mee. Dit type blokkade zou zich in juli nogmaals voordoen.
Koel begin van juli
Juli begon vrij koel met vele regenbuien, soms met onweer. De zomer was eventjes ver te zoeken. Op vele dagen bleef het kwik in de dalen ook onder de 20 graden waardoor het soms wat kil aanvoelde. 8 Juli 2019 was een bijzonder koude ochtend met o.a. in Konigsleiten een graadje nachtvorst en op 10 en 11 juli viel boven de 2700 meter sneeuw. Ondanks de hitte van juni kon er op dat moment nog fantastisch geskied worden op de Hintertuxer Gletsjer. Er waren nog skipistes open tot 2600 meter.
Half juli ging het roer langzaam om. Warme lucht wist Oostenrijk weer te bereiken, maar Oostenrijk lag daarbij wel vaak op het grensvlak tussen enerzijds hete en anderzijds koelere lucht. Dagelijks vielen er wel een paar buien maar met 25 tot 30 graden was het vaak broeierig warm.
Net als de laatste 10 dagen van juni, brachten de laatste 10 dagen van juli vergelijkbaar weer. Een nieuwe blokkade had zich gevormd waardoor de stroming voor langere tijd zuidelijk was. Door de komst van een omvangrijk hogedrukgebied werden nieuwe temperatuurrecords gemaakt, veelal dagrecords. Het kwik steeg elke dag naar ongeveer 30 tot 37 graden, perfect voor het zwembad of badesee
Sterk wisselvallige augustusmaand
De eerste 20 dagen van augustus verliepen sterk wisselvallig. De temperatuur lag vaak rond normaal met 22 tot 28 graden maar opnieuw vielen er vele buien. Geen één van deze dagen verliep volledig droog in heel Oostenrijk. De laatste dagen van deze periode brachten opnieuw een paar hetere dagen met meer zon. Toen hadden we te maken met een bijzondere weer gebeurtenis, namelijk een heatburst in de nacht. Wat das is lees je hier terug.
En opnieuw een blokkade tijdens de laatste dagen van een maand
Het leek deze zomer haast wel een patroon, de laatste dagen / 1,5 week van de maand draaide de stroming naar het zuiden door een luchtdrukblokkade. Zo ook in augustus. Voor de 3e keer kwam het tot een hittegolf, ook op ons eigen weerstation in Brixen im Thale. Genieten dus. Tijdens de laatste dagen van deze zomer ontstonden in de hete lucht wel dagelijks enkele zware onweersbuien. Ondanks dat het wel een wisselvallige zomer was, was onweer juist toch de grote afwezige van deze zomer.
Record weinig onweer dit jaar
Sinds 1992 (begin van deze metingen) hebben we nog nooit zo weinig onweer gehad in Oostenrijk. Dit jaar waren ‘slechts’ 85.000 onweersontladingen in Oostenrijk tegenover 130.000 gemiddeld. Dat is een nieuw laagte record, net na 2013. Een verklaring hiervoor is nog niet gevonden.
Al met al is de zomer 2019 op plaats 2 geëindigd van warmste zomers in Oostenrijk sinds het begin van de weer metingen. Het hoge gemiddelde hebben we te danken aan de 3 hittegolf perioden, elk aan het eind van een maand. Anders was de zomer van 2019 een stuk normaler uitgevallen. We hebben ook genoeg signalen opgevangen van vakantiegasten die begin juli of begin augustus in Oostenrijk waren, uitgerekend tijdens 2 koele momenten. Een gemiddeld flink warme zomer zegt dus nog niet alles over het karakter van een zomer. De zomer van 2019 gaat in ieder geval de boeken in als een warme zomer met vele gezichten.
Lees hier trouwens nog eens de trend van de Oostenrijkse bergwinters terug.