Warmte komt terug, maar met kans op flink onweer

We hebben een relatief koude week achter de rug in Oostenrijk, met veel bewolking, buien en zelfs sneeuw vanaf 1600 meter. Maar vanaf dit weekend knapt het weer weer langzaam wat op.

Dit komt omdat er opnieuw dit voorjaar een sterk hogedrukgebied ten Noorden van Oostenrijk vormt. De stroming wordt weer Oostelijk, en daar ligt een portie opgewarmde continentale lucht klaar. Maar helaas is de luchtdruk niet altijd hoog genoeg, en kunnen randstoringen vanuit de Middellandse zee ook Oostenrijk aandoen. Dit zien we duidelijk overdag, als stapelwolken makkelijk kunnen uitgroeien tot onweersbuien.

Morgen is een klassiek voorbeeld hiervan. De dag start vrijwel overal zo goed als zonnig, met weinig wind warmt het snel op naar 21 tot 25 graden. In de middag ontstaan er dan vervolgens regen- en onweersbuien.

De meeste buien zien we ontstaan over de Lechtaler Alpen, Karwendel, Kitzbuhler Alpen en wegduikend richting de Gailtaler Alpen. Tijdens buien is er kans op hagel en onweer. Opvallend droger blijft het over de hoofdkam. In het lagere Oosten blijft het op de vorming van stapelwolken na zo goed als droog.

Droger is de lucht op maandag, op Oost-Tirol na is het vrijwel overal droog en zonnig. Een zeer lokale bui met onweer is mogelijk in Tirol en Voralberg. Maar dit is echt een uitzondering. In Oost-Tirol schampt een storing vanuit Italië, hier is het bewolkt met van tijd tot tijd wat regen. In de middag kan de neerslag een buiig karakter krijgen. Elders is het zonnig en prachtig weer, bij temperaturen tussen de 23 en 26 graden.

Dinsdag trekt het front dat boven Oost-Tirol ligt tegen de stroming in richting Karinthië, het Burgenland en Niederösterreich. Hier verloopt de dinsdag sterk bewolkt met van tijd tot tijd regenbuien. In de middag kan de buiigheid verder opleven, er is kans op hagel en onweer. Enkele buien weten ook Oberösterreich en het Salzburgerland in te trekken. De beste papieren zijn voor Tirol en Voralberg, hier zien we ook meteen de hoogste temperaturen. In Bregenz maar ook Innsbruck kan het 26 of 27 graden worden terwijl het tijdens buien slechts 14 tot 19 graden is.

Het onbestendige weer houdt ook de rest van de week aan, het is weliswaar warm en zwoel, maar de kans op buien blijft groot. Exacte details op dergelijke termijnen zijn er helaas niet, maar zowel de woensdag, donderdag als vrijdag lijken meest zonnig te starten. In de middag ontstaan er dan telkens nieuwe buien met onweer en hagel. Vanaf donderdag wordt de stroming wat Noordoostelijker, met een beetje geluk kan de lucht dan iets droger worden. Maar vooralsnog ligt het hogedrukgebied te ver weg voor echt mooi zomerweer.

En voor wie opzoek is naar stabiel zomerweer binnen Europa, kan beter sowieso heel Zuid-Europa mijden. Alles ten Zuiden van de Alpen en Centraal Frankrijk is ook komende week bar en boos. Beter is het weer in Nederland, met vanaf morgen minstens een week lang prachtig zomerweer(* ten Zuiden van de grote rivieren is soms ook kans op onweer). De verdeling dit voorjaar is sowieso opmerkelijk, Scandinavie heeft constant prachtig zomerweer terwijl je van tijd tot tijd weg regent in Spanje of Italië. In Stockholm was het afgelopen week nog 28 graden, en ook komende week is dit geen uitzondering.

Fijn pinksterweekend!
Jeroen Elferink

Snowworld banner groot

Snowworld banner Algemeen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht