Warmtefront zorgt voor veel sneeuw vandaag

Warmtefront zorgt voor veel sneeuw vandaag

Deze ochtend valt er nog een laatste sneeuwbui langs de noordkant, maar hierna wordt het een tijdje overal droog. Het is vrij koud met op 1500 meter kwikstanden ronden de -10. Echter komt een actief warmtefront vanuit het noordwesten richting Oostenrijk. In de loop van de dag begint het dan ook opnieuw te sneeuwen vanuit Duitsland. Aan het eind van de middag sneeuwt het vooral hard en intensief in het Arlgebergte, het Tiroler Unterland en Salzburgerland. Maar er stroomt ook zachtere lucht binnen. Vrij droog blijft het aan de zuidkant.

Vanavond sneeuwt het eerst nog tot 500 meter, maar de vorstgrens stijgt langzaam naar de 1500 meter. Hierdoor wordt de sneeuw zwaar en nat van karakter. Uiteindelijk kan de sneeuw onder de 1000 meter ook overgaan in regen. Vannacht gaat de neerslag overal over in regen tot 1400 meter maar dan wordt het gelukkig overal droger.

Op het warmtefront valt langs de gehele noordkant 20 tot 30 centimeter sneeuw! In sommige stuwlagen valt zelfs ruim 40 centimeter.

Morgen is het warmtefront doorgetrokken naar Hongarije en liggen we tijdelijk in zachtere lucht. De vorstgrens stijgt naar 1800 meter, hieronder dooit het dus helaas. Ook het net gevallen verse pak sneeuw moet al aan centimeters inleveren. Daarbij dooit het in de meeste dalen 3 tot 7 graden.

In de nacht naar donderdag volgt een koufront waarbij de sneeuwgrens zakt naar 1000 meter. Er kan een centimeter of 10 vallen op de meeste plekken, daarmee wordt de dooischade gecompenseerd.

Winter Topfoto Sneeuwval
Donderdag zakt de sneeuwgrens verder naar 800 tot 500 meter. Er vallen weer enkele centimeters erbij en het mooie winterse beeld wordt op veel plaatsen hersteld.

Vrijdag is het tijdelijk droog en zelfs zonnig, maar in het weekend volgen nieuwe sneeuwgebieden. De winter is met een korte onderbreking morgen weer lekker opdreef!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...