Wat betekenen de letters boven de deuren?

Wat betekenen de letters boven de deuren

Wat betekenen de letters boven de deuren? Iedereen die in de Oostenrijkse Alpen is geweest heeft ze weleens gezien de letters boven de deuren, maar wat betekent dit en waar komt het vandaan?

Overal zie je de met krijt geschreven letters C+M+B plus een jaartal. Je ziet het boven de deuren van de entree van huizen, restaurants noem het maar op. Maar niet veel weten wat dit inhoudt.

Het heeft allemaal te maken met de Driekoningen.

C+M+B

De Driekoningen is in Nederland een teken dat de  kerstboom eruit moet, maar op 6 januari wordt in Oostenrijk de Driekoningen gevierd. Dan viert men dat de drie wijzen uit het Oosten de ster zagen die hen naar het kindeke Jezus leidde. De namen van deze drie wijzen waren Caspar, Melchior en Balthasar.

Echter is dit niet de betekenis van de letter. De letters C+M+B staan voor “Christus Mansionem Benedicat” wat betekent “Christus zegene dit huis”. De plusjes tussen de cijfers en letters staan voor het kruisteken.

Tijdens de Driekoningen trekken diverse mensen als driekoningenzangers de straten op om langs de deuren te gaan, te collecteren en te zingen. Zowel volwassenen en kinderen verkleden zich als de drie wijzen uit het oosten en zijn gewapend met een stukje krijt. Zodra ze bij een huis zijn geweest, schrijven ze met krijt de initialen C+M+B en het jaartal boven de voordeur.

Meest gebruikelijk is yy+C+M+B+yy dit houdt in dat links en rechts van C+M+B het jaartal opgesplits is. Zo zie je volgend jaar de letters en cijfers 20+C+M+B+24 te zien zijn.

Krijt

De letters gevolgd door een jaartijd worden met een krijt boven de entree geschreven. Dit gebeurd nadat het huis met wijwater is gezegend. Door dit met krijt boven de entree te schrijven hopen de bewoners dat men het kwaad letterlijk buiten de deur kan houden. In enkele streken is de traditie dat het tot Pinksteren bij de deur blijft staan, maar vaak zien we het tot het jaar erop.

En leuke traditie waar menigeen vast geen weet van heeft.

CMB Driekoningen

@ foto Peggy De Peuter

Mesnerwirt Westendorf

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×