Wat is het verschil tussen sneeuwsokken en sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingenwinkel sneeuwsokken

Wat is het verschil tussen sneeuwsokken en sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen, we hebben ze allemaal nodig als we op wintersport gaan. Ze zijn namelijk in bijna alle wintersportgebieden verplicht. Logisch dus dat er veel vraag naar is. Maar de afgelopen jaren zien we dat sneeuwsokken ook steeds populairder worden. Hoe komt dit? En is het een goed alternatief voor sneeuwkettingen?

In deze blog vergelijken we sneeuwkettingen met sneeuwsokken en leggen we uit wat de grote verschillen zijn. Wil je meer weten over de verschillen en wat voor jou de beste optie
is? Lees dan snel verder!

textilne-snehove-retaze-gosoft-urban-a (1)

textilne-snehove-retaze-gosoft-urban-a

Zo werken sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn ontworpen voor je banden en bestaan uit verschillende stalen schakels waarmee je banden zich beter aanpassen aan gladde, besneeuwde of ijzige wegen. Ze zorgen zo voor optimale grip op de weg.

Regels sneeuwkettingen

Per land is het verschillend welken wetten en regels er gelden over het gebruik van sneeuwkettingen. In 2020 is er in Europa een uniforme norm geïntroduceerd, de  EN 16662-1 norm. Sneeuwkettingen die aan deze norm voldoen zijn goedgekeurd voor alle Europese landen waar sneeuwkettingen verplicht zijn.

Wil je weten wat de regels zijn en of sneeuwkettingen verplicht zijn op jouw bestemming? Controleer dit dan van te voren. Voor een overzicht van de regels per land kun je kijken naar deze pagina over sneeuwkettingenplicht.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk

In Oostenrijk is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken wanneer aangegeven door een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met sneeuwkettingen, en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Deze verplichting geldt ook voor auto’s met winterbanden of spijkerbanden, tenzij een onderbord aangeeft dat deze voertuigen vrijgesteld zijn.

Het wordt sterk aanbevolen om tijdens de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto, zelfs als ze niet verplicht zijn. Sneeuwkettingen mogen uitsluitend worden gebruikt op wegen die volledig of vrijwel geheel bedekt zijn met sneeuw of ijs. Als sneeuwkettingen verplicht zijn, dienen ze in elk geval te worden gemonteerd op de aangedreven wielen.

Voor auto’s die rijden met sneeuwkettingen geldt een maximale snelheid van 50 km/u, of een lagere snelheid indien aangegeven in de gebruiksaanwijzing van de kettingen. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse ÖNORM V5117, maar ook gelijkwaardige metalen sneeuwkettingen uit andere EU-landen zijn toegestaan.

Bij belangrijke grensovergangen is het mogelijk om geschikte sneeuwkettingen te huren. Het is van groot belang om de lokale voorschriften en borden zorgvuldig te begrijpen en op te volgen wanneer men onder winterse omstandigheden in Oostenrijk rijdt.

Hoe kies ik sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van jouw bandenmaat: de breedte van de band,  de hoogte van de band en velgenmaat. Verder spelen er nog meer aspecten een rol bij het kiezen van de juiste sneeuwketting zoals benodigde ruimte in de wielkast. Maar ook de keuze tussen een basis ketting of een ketting met meer gebruiksgemak. Meer weten over sneeuwkettingen? Lees dan onze blog: ‘’De meest gestelde vragen over sneeuwkettingen’’.

grafico-EN-e1689001445755

Zo werken sneeuwsokken

Sneeuwsokken zijn over het algemeen gemaakt van polyestervezel.  Dit materiaal, eenmaal op de band aangebracht, neemt overtollig water op en hecht gemakkelijker aan besneeuwde en ijzige wegen. In tegenstelling tot sneeuwkettingen gebruik je sneeuwsokken niet wanneer de weg volledig bedekt is met sneeuw of ijs. De sneeuwsok is ontworpen voor voertuigen die op wegen met weinig sneeuw rijden.

aderenza-1-e1688988695806

Regels sneeuwsokken

Per land is het verschillend welken wetten en regels er gelden over het gebruik van sneeuwsokken. Wil je weten wat de regels zijn en of sneeuwkettingen verplicht zijn op jouw bestemming? Controleer dit dan van te voren.

Sinds de invoering van de nieuwe Europese norm EN 16662-1:2020 zijn sneeuwsokken in sommige gevallen een alternatief voor sneeuwkettingen. Sneeuwsokken die aan deze norm voldoen zijn goedgekeurd voor alle Europese landen waar sneeuwkettingen verplicht zijn.

Dankzij de invoering van deze nieuwe norm in de wetgevende systemen van alle EU-lidstaten (met uitzondering van Oostenrijk), is het in feite mogelijk om een paar sneeuwsokken bij je te hebben in je auto om te voldoen aan de verplichting om winteruitrusting bij je te hebben op weggedeelten die zijn gemarkeerd door het klassieke verkeersbord dat aangeeft dat sneeuwkettingen verplicht zijn. 2 voorbeelden van sokken die voldoen aan deze norm zijn de: Go Soft en de AutoSock.

textilne-snehove-retaze-gosoft-urban-a (1)

AutoSock

Sneeuwsokken in Oostenrijk

In tegenstelling tot andere landen zijn sneeuwsokken in Oostenrijk niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen. In Oostenrijk worden sneeuwsokken niet beschouwd als sneeuwkettingen, maar eerder als wegrijhulpmiddelen (Anfahrhilfen). Het is belangrijk op te merken dat sneeuwsokken in Oostenrijk niet worden beschouwd als een volledige vervanging voor sneeuwkettingen.

Dit betekent niet dat je geen sneeuwsokken in Oostenrijk kunt gebruiken. In tegendeel. Op plekken waar geen sneeuwkettingenplicht geldt (geen ‘’sneeuwkettingen plicht’’ bord) kun je sneeuwsokken gebruiken. De sneeuwsokken zorgen dan voor extra grip op de weg. Een voorbeeld van zo’n situatie: een weg waar een klein laagje sneeuw of ijs ligt. Hier zijn sneeuwkettingen niet toegestaan maar sneeuwsokken wel. Je hebt zo een oplossing om toch extra grip te creëren op gladde wegen waar te weinig sneeuw of ijs ligt voor sneeuwkettingen.

 

Houdt er rekening mee dat je wel sneeuwkettingen bij je moet hebben en moet gebruiken wanneer de sneeuwkettingenplicht geldt. Dus wanneer je een blauw bord met daarop een witte autoband met sneeuwkettingen ziet én de weg volledige bedekt is met sneeuw of ijs.

Hoe kies ik sneeuwsokken?

Sneeuwsokken zijn net als sneeuwkettingen verkrijgbaar in verschillende maten. Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van jouw bandenmaat: de breedte van de band,  de hoogte van de band en velgenmaat.

Kortom, sneeuwsokken of sneeuwkettingen zijn beide handig als je op wintersport gaat. Het hangt alleen af van jouw situatie wat de beste keuze is.

Koop nu voordelig sneeuwkettingen of sneeuwsokken bij Sneeuwkettingenwinkel.nl. Tot 27 november profiteer je van extra Black Friday korting op geselecteerde producten!

Sneeuwkettingenwinkel Display Advertentie SKW - winter 2023-2024 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×