Wat te doen bij onweer in de bergen?

Wat te doen bij onweer in de bergen?

Het is zomer en dan is de kans op onweer aanzienlijk, zeker na een hete dag. Maar onweersbuien kunnen ook heel snel opkomen. Vooral als je in de bergen bent, moet je je hiertegen beschermen. Het grootste gevaar is onweer boven de boomgrens. We keken recentelijk op Vorarlberg.ORF.at en de experts van “Safe Vorarlberg” geven handige tips over hoe om te gaan met een snel opkomend onweer. Wat zou je dan moeten doen.

Onweersbuien komen vaak voor in het hete zomerseizoen. Ze verrassen je vaak als je op pad bent in de bergen. Daarom is het voor alle bergsportliefhebbers belangrijk om het weerbericht in de gaten te houden. Bijvoorbeeld ons eigen weerbericht dat dagelijks om 8 uur klaar staat.

Stapelwolken zijn al een teken aan de wand voor onweer

Zodra de eerste tekenen van vochtigheid, stapelwolken met rafelige randen en of een donkere onderkant of verre donderslag merkbaar zijn dan is het meteen omkeren of zoeken naar een dichtstbijzijnde schuilplaats.

Daarom is het raadzaam om voor elke tour of wandeltocht die je gaat maken vooraf te zoeken naar schuilmogelijkheden. Het is natuurlijk ook raadzaam om advies in te winnen bij de lokale bevolking, wandel- of berggidsen.

Als je toch in een onweersbui terechtkomt staan hieronder een aantal tips:

  • Blijf kalm, niet in paniek raken er is een risico op vallen als u in paniek raakt
  • Verlaat bergtoppen, verlaat zeker metaal gezekerde klimladders of iets wat maar met metaal te maken heeft. Bij de zogenaamde “klettersteige” zeker zo snel mogelijk weg bij deze plekken.
  • Ga in geval van nood op een isolerend oppervlak zitten (bijvoorbeeld op een rugzak met de benen omhoog)
  • Voor groepen mensen geldt dat iedereen van elkaar afstaat, elkaar dus niet aanraken. Benen tegen elkaar aan.
  • Ook de bosrand moet zoveel mogelijk worden vermeden, in het bos is het beter om te wachten op de onweersbui (maar niet onder een boom)
  • Grotten zijn alleen veilig als ze voldoende rug- en hoofdruimte bieden en voldoende afstand tot de buitenrand
  • Maar de beste regel voor wandelaars en bergbeklimmers is om alert te blijven, op tijd terug te keren. Dat is toch wel de beste bescherming tegen onweersbuien en ontladingen.

Bron: vorarlberg.orf

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×